Svet 30.11.2016 10:25

Na Unescovem seznamu nesnovne dediščine tudi kozaške pesmi in ugandski ples

Adis Abeba, 30. novembra - Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je v torek na svoj seznam nesnovne kulturne dediščine uvrstila ugandsko glasbo in ples, portugalsko keramiko in ukrajinske kozaške pesmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Unescov odbor za kulturno dediščino je na srečanju v etiopski prestolnici Adis Abeba odločil, da bo na seznam običajev dodal ugandsko glasbo in ples Ma'di, ki sta med najstarejšima tradicijama ugandskega ljudstva Madi, a v zadnjem času izginjata. Še vedno ju občasno izvajajo ob žetvi ali na porokah, a veljata za ogrožena, ker pri njunem izvajanju uporabljajo dele ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Poleg tega mladi to tradicijo pogosto označujejo za zastarelo.

Na seznamu dediščine, ki jo je po mnenju Unesca nujno treba zaščititi, je po novem tudi proces izdelave črne keramike iz portugalske vasi Bisalhaes, ki so jo nekoč uporabljali za kuhanje in okras, danes pa izginja zaradi nezanimanja mladih.

Zaradi staranja tistih, ki jih izvajajo, so po navedbah organizacije vse boj ogrožene tudi kozaške pesmi iz ukrajinske regije Dnepropetrovsk, ki govorijo o tragedijah vojne ter odnosih med kozaki.

Med kandidati za uvrstitev na Unescov seznam, ki ga je organizacija oblikovala pred desetimi leti in ga odtlej vsako leto dopolni, sta bila tudi kubanski ples rumba in belgijsko pivo. Unesco s svojim seznamom predvsem osvešča javnost o dolgoletnih običajih in drugi nesnovni dediščini ter opozarja na njihovo ogroženost.