Slovenija 1.12.2016 5:00

Film Igorja Šterka Pojdi z mano od danes v kinu

Ljubljana, 1. decembra - Na redni spored slovenskih kinematografov danes prihaja mladinska pustolovska srhljivka Igorja Šterka Pojdi z mano. Film, ki prinaša zgodbo o odraščanju, ljubezni, prijateljstvu in junaštvu, se osredotoča na to, kaj se zgodi v današnjem svetu, ko tehnologija zataji in pridejo na plan primarni človeški instinkti.

Portorož, Avditorij. Režiser Igor Šterk. Foto: Lena Dujc/STA Arhiv STA

Portorož, Avditorij.
Režiser Igor Šterk.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Scenarij je napisal Dušan Čater, ki je tudi avtor istoimenskega mladinskega romana. Film pripoveduje o štirih najstnikih, ki se v iskanju najboljše fotografije za šolski natečaj odpravijo iz sicer domačega, urbanega okolja v njim povsem tuj ruralni svet. Pot jih zanese v odročne hribe, kjer se na videz preprosto fotografiranje lepot spremeni v boj za golo preživetje. Tja jih popelje Manc, ki ga zaradi obtožbe kraje mobitela mečejo iz šole. Sam bi predvsem rad podoživel otroštvo, ki ga je v tistih hribih preživel z dedkom.

Pridružijo se mu sošolci Mina, Oto in Špurč. Mina, samosvoje, jezikavo meščansko dekle, se v tujem okolju prva zlomi, ob strani pa ji stoji Oto, preudaren fant, ki je zaljubljen vanjo. V neobljudenem svetu se tudi Špurč, ki mu je vse v življenju prinešeno na pladnju, spremeni v strahopetnega razvajenca in ko so najstniki prisiljeni, da se zanesejo drug na drugega v divjini, začnejo počasi opuščati svoje predsodke, prevzamejo odgovornost in se naučijo držati skupaj, da bi se tako rešili, vsebino filma povzema spletna stran Koloseja.

Film so, kot je v pogovoru za sredino izdajo Dela povedal režiser, snemali po vsej Sloveniji. Hoteli so najti čim več neznanih podob Slovenije. "Konec koncev sproži avanturo fotonatečaj na temo Neznana Slovenija."

Kot je še povedal, si je od nekdaj želel delati filme v različnih žanrih, zato je bil zelo vesel Čatrovega predloga, da bi se lotil filma po njegovem romanu. Še zlasti, ker že roman vsebuje določene žanrske elemente, ki so izrazito filmični in so omogočili, da naredijo privlačen film za mladostnike, obenem pa nagovorijo tudi starejše gledalce.

V filmu, ki je na 19. festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za posebne dosežke, so zaigrali Ivan Vastl, Mak Tepšić, Ronja Matijevec Jerman, Matija David Brodnik, Dare Valič, Ivanka Mežan in Lotos Vincenc Šparovec.

Na mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel, ki poteka v mestu Chemnitz, pa je film prejel nagrado strokovne žirije. Nagrada je vredna 6000 evrov in je namenjena nemški sinhronizaciji filma.