Svet 1.12.2016 5:00

Začel se bo puljski knjižni sejem z Ljubljano kot regionalno gostjo

Pulj, 1. decembra - V Pulju se bo danes začel vsakoletni knjižni sejem Sa(n)jam knjige v Istri, ki bo v regionalnem programu posvečen ljubljanski kulturi in umetnosti. Sklop dogodkov Ljubljana bere je pripravila javna agencija za knjigo in bo predstavil Slovenijo v malem. Sejem bo opoldne odprl letošnji osrednji gost, v Franciji živeči sirski pesnik Adonis.

Ljubljana. Slovenski knjižni sejem. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski knjižni sejem.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana bo Javna agencija za knjigo RS v Pulju predstavila približno 20 gostov iz Slovenije in prav toliko dogodkov, ki pa ne bodo le literarni, saj bodo v okviru programa Ljubljana bere nastopili tudi slovenski glasbeniki, vizualni umetniki in znanstveniki. Raznolik kulturnoumetniški program bo dopolnila kulinarična ponudba.

Kot je na nedavni novinarski konferenci pojasnila selektorica Renata Zamida, so želeli izpostaviti ne le literarne avtorje, ampak širšo kulturno-umetniško sceno. Program po njenih besedah tako ni le ljubljanski, temveč bo predstavil "Slovenijo v malem na različne načine".

V istrskem mestu bodo gostovali Svetlana Makarovič, Josip Osti, Svetlana Slapšak, Goran Vojnović, Agata Tomažič, Jure Eržen in Boštjan Videmšek, Mojca Kumerdej, Sebastijan Pregelj, Maja Gal Štromar, Jože Suhadolnik, Klemen Košir, Metka Krašovec, Alenka Sottler, Hana Stupica, kolektiv Laibach in Zoran Predin. S posebnim dogodkom se bodo poklonili tudi pesnikoma Alešu Debeljaku in Tomažu Šalamunu. Uradno odprtje programa Ljubljana bere bo v soboto, 3. decembra, z razstavo in nastopom kolektiva Laibach.

Na današnjem odprtju sejma pa bo poleg Adonisa, ki se že nekaj let omenja kot kandidat za Nobelovo nagrado, sodeloval tudi angolski književnik Jose Eduardo Agualusa, letos nominiran za mednarodnega bookerja, so sporočili organizatorji.

Zvečer se bo otvoritveni dan nadaljeval s posebnim programom Noč puljskih galerij oziroma odprtjem štirih razstav v puljskih galerijah: hrvaškega ilustratorja Danijela Žežlja in slovenskih avtorjev: slikarke Metke Krašovec, ilustratork Alenke Sottler in Hane Stupica ter fotografa Jureta Eržena. Razstavni del bodo dopolnile tradicionalne ljubljanske jedi.

Osrednja tema letošnjega 22. sejma je Transatlantik. Z njo bo prireditev prvič povezala tri kontinente, od Portugalske v Evropi, Angole v Afriki do Brazilije v Južni Ameriki. Kot je napovedala direktorica sejma Magdalena Vodopija, bodo šli po poteh nekdanjih kolonizatorjev, nekdanjih robov in identitete, ki je zlasti v Istri eno velikih vprašanj.

Sejem, ki bo trajal do 11. decembra, bodo obiskali številni mednarodno uveljavljeni literati, poleg omenjenih tudi portugalska in španska pisateljica Ines Pedrosa in Lucia Etxebarria. Poudarek bo namreč na sodobni brazilski, portugalski in španski literaturi.