Svet 1.12.2016 11:20

V Helsinkih ne bo Guggenheimovega muzeja

Helsinki, 1. decembra - V Helsinkih ne bo Guggenheimovega muzeja za sodobno umetnost, je v sredo zvečer odločil mestni svet v finski prestolnici. Mestni svetniki so gradnjo muzeja zavrnili po več letih sporov, in sicer predvsem zaradi visokih stroškov. Fundacija Solomona R. Guggenheima, ki je gradnjo muzeja predlagala leta 2012, je v odzivu izrazila razočaranje.

Gradnja Guggenheimovega muzeja v Helsinkih po načrtih francoskega studia Moreau Kusunoki Architectes bi stala 130 milijonov evrov, od tega bi mesto prispevalo 80 milijonov evrov. Proti je po maratonski razpravi glasovalo 53 mestnih svetnikov, 32 jih je bilo za, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi previsokih stroškov gradnje so helsinški mestni svetniki že leta 2012 zavrnili prvo ponudbo Fundacije Solomona R. Guggenheima za gradnjo muzeja. Leta 2014 so nato za gradnjo muzeja določili parcelo v južnem delu Helsinkov ob pristanišču. Muzej naj bi bil po konceptu in študiji fundacije srednje velikosti, privabil pa naj bi okoli pol milijona obiskovalcev letno.

Nasprotniki gradnje muzeja so poudarjali, da bi tako eno najboljših lokacij v finski prestolnici nasproti predsedniške palače namenili za "McDonalds umetnosti", kot nekateri kritično označujejo Guggenheimove muzeje v New Yorku, Bilbau in Benetkah.

Fundacija Solomona R. Guggenheima, ki je gradnjo muzeja predlagala leta 2011, je v sporočilu za javnost izrazila razočaranje nad odločitvijo helsinškega mestnega sveta.