Slovenija 2.12.2016 7:00

V Mariboru danes začetek festivala Etnika

Maribor, 2. decembra - V Mariboru bo danes in v soboto potekal festival Etnika. V Klubu KGB in v dvorani Gustaf v KC Pekarna se bo zvrstilo pet koncertov domačih in tujih zasedb. Festival bo odprl nastop tria Balkanomad, sklenil pa koncert zasedbe Vaudou Game, ki po napovedih organizatorjev velja za enega najnovejših in najbolj vročih bendov na svetovni sceni.

Maribor, Pekarna. Kompleks Pekarna. Foto: Bojan Šuštar/STA

Maribor, Pekarna.
Kompleks Pekarna.
Foto: Bojan Šuštar/STA

Koncert slovensko-makedonskega tria Balkanomad v Klubu KGB se bo pričel ob 21. uri. Trio je plod dolgoletnega sodelovanja Bajse Arifovske in mariborskega tolkalista Damirja Mazreka, ki sta k projektu povabila pianista Dejana Berdena. Leta 2007 je pri založbi Goga izšla njihova zgoščenka Sotočja, ki je bila posneta z zasedbo Dazhbog ensemble. Kot piše na spletni strani festivala, trojica tokrat prepisuje zgodovino ter s svežim zvokom izraža topot konj, odprto nebo, sanje, brezčasje in svobodo.

Sledil bo nastop pevke Olcay Bayir. Turkinja kurdskih korenin, rojena v turškem Antepu, danes živi in ustvarja v Londonu, kjer je tudi pridobila klasično izobrazbo operne pevke. V svojih pesmih portretira bogato kulturno dediščino turške pokrajine Anatolije in širše regije. Njena glasba je kolaž različnih stilov, elemente njenega prvobitnega kulturnega okolja spaja z jazzom, neoklasiko in urbanimi zvoki 21. stoletja.

V dvorani Gustaf bo ob 23.45 nastopila slovenska skupina Velebor, ki velja za vodilno hip hop zasedbo v Sloveniji. Sestavljajo jo velenjska predstavnika Mrigo in Ghet ter mariborska naveza Emkej in Mito. Po številnih skupnih projektih so aprila letos postregli z albumom Božja Gamad. Z imenom skupine, naslovom albuma in tematikami, ki se jih lotevajo, skušajo opozoriti na pomen ravnovesja dobrega in slabega, ki ga jemljejo za svoj smisel življenja.

V soboto bo festival ponudil dva koncerta v Klubu KGB. Ob 21. uri bo nastopila violončelistka in pevka Ana Carla Maza iz Kube. Z javnim nastopanjem je pričela pri desetih letih, ko je z očetom, slavnim pianistom Carlosom Mazo, nastopila na festivalu Jazz Plaza v Havani. V naslednjih letih je z očetom posnela pet albumov in igrala na številnih festivalih jazza po Evropi. Danes šteje 21 let, v svoji karieri pa je že sodelovala z glasbeniki, kot so Vincent Segal, Louis Sclavis, Bastien Lallemant, Richard Galleano, Sarah Murcia in drugi.

Ob 22.15 bo sledil koncert zasedbe Vaudou Game (Togo, Francija). Skupino je v Lyonu ustanovil Peter Solo, sicer rojen v mestu Aneho - Glidji v Togu. Vaudou Game kombinirajo vudu ritme ljudstev Toga in Benina s surovim afro funkom in soulom iz 70. let minulega stoletja. Njihov zvok prikliče v spomin zvok legendarnih bendov, kot sta bila Orchestre Poly-Rythmo de Cotonouz in El Rego iz Benina, njihovo energično igranje v živo pa spomni na nastope Jamesa Browna in Otisa Reddinga, še piše na spletni strani festivala.