Svet 2.12.2016 5:30

Nobelovci pozivajo k ukrepom za zaščito zgodovinskih znamenitosti v konfliktih

Abu Dabi, 2. decembra - Pet Nobelovih nagrajencev je v četrtek pozvalo k nujnemu ukrepanju za zaščito kulturne dediščine, da bi jo tako rešili pred uničenjem v konfliktih. Pri tem so opozorili na nepopravljivo škodo na zgodovinskih znamenitostih v Iraku, Siriji, Afganistanu in Maliju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirija, Palmira. Ruševine starodavnega mesta Palmira v Siriji. Antično mesto je v roke IS padlo 23. maja 2015, džihadisti pa so med okupacijo povzročili ogromno škodo, saj so razstrelili vrsto starodavnih zgradb, ki so bile na Unescovem seznamu svetovne dediščine, ter na črnem trgu prodali številne več tisoč let stare dragocenosti. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Sirija, Palmira.
Ruševine starodavnega mesta Palmira v Siriji.
Antično mesto je v roke IS padlo 23. maja 2015, džihadisti pa so med okupacijo povzročili ogromno škodo, saj so razstrelili vrsto starodavnih zgradb, ki so bile na Unescovem seznamu svetovne dediščine, ter na črnem trgu prodali številne več tisoč let stare dragocenosti.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Del naše zgodovine je bil za vedno izgubljen, cilj skrajnežev pa je uničiti naše upanje v prihodnost," so poudarili v pozivu pred današnjim odprtjem mednarodne konference v Abu Dabiju, na kateri naj bi ustanovili sklad za kritje stroškov zaščite in obnove ogroženih ali poškodovanih spomenikov.

"Nujno je treba ukrepati. Minil je čas za izražanje ogorčenja," piše v pozivu, pod katerega so se podpisali mjanmarska političarka Aung San Suu Kyi, liberijska predsednica Ellen Johnson Sirleaf in nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Anan. Med podpisniki sta tudi Nobelova nagrajenca za literaturo, turški pisatelj Orhan Pamuk in perujski avtor Mario Vargas Llosa.

Kot primere uničenja zgodovinskih znamenitosti so izpostavili uničenje templjev in grobnic v antičnem mestu Palmira v sedanji Siriji s strani skrajnežev Islamske države ter uničenje neprecenljive zbirke muzeja v iraškem Mosulu. Spomnili so tudi, da so talibani v Afganistanu leta 2001 uničili starodavne kipe Bude v Bamijanu.