Svet 7.12.2016 5:30

V Britanski knjižnici portreti junakov Roalda Dahla

London, 7. decembra - V Britanski knjižnici so na ogled portretne risbe nekaterih najbolj znanih junakov Roalda Dahla, ki jih je ob letošnji 100. obletnici pisateljevega rojstva narisal ilustrator Quentin Blake. Med drugim je mogoče videti portrete Matilde, Čarlija in Velikega dobrodušnega velikana (VDV).

Po besedah Blakea, ilustratorja Dahlovih knjig, upodobljenci dajejo vtis, kot da so pozirali za portrete. Na teh risbah so zato drugačni kot v knjigah, na njih delujejo bolj zadržano. "Dojemljiv opazovalec bo lahko tudi zaznal, da je znani par odklonil, da bi se pojavil skupaj, spet druga pomembna oseba pa očitno ne odobrava celotne zadeve," ilustratorjeve besede povzema BBC.

"Kakorkoli, upam, da bodo obiskovalci Britanske knjižnice zadovoljni, ko bodo videli to skupino dobro znanih likov, ki sem jih obravnaval, kot da gre za resnične ljudi, kar seveda za mnoge od nas tudi so," je še povedal Blake.

Blake je za postavitev vse risbe ustvaril na novo, nobena od njih še ni bila objavljena v knjigi. Razstava z naslovom Quentin Blake: Portreti ob 100-letnici rojstva Roalda Dahla bo v Britanski knjižnici na ogled od 21. maja, še piše britanski BBC.

Roald Dahl se je rodil v kraju Lladaff v Walesu norveškima staršema. Pred profesionalnim pisanjem se je ukvarjal z marsičem. Pri 17 letih je obesil šolo na klin in se zaposlil v naftnem podjetju, leta 1938 se je preselil v Afriko. V začetku druge svetovne vojne se je pridružil angleškim letalskim enotam, a je že na prvi dan službe strmoglavil z letalom. Pozneje je sodeloval pri vojaških operacijah v Grčiji in Palestini, leta 1942 so ga premestili v Washington, kjer je bil asistent letalskega atašeja na Britanski ambasadi.

Leta 1946 je izšla prva zbirka njegovih kratkih zgodb za odrasle. Kmalu zatem se je vrnil v Veliko Britanijo, ker pa ni bilo zanimanja za njegovo pisanje, se je leta 1951 preselil nazaj v ZDA.

Po izidu prve knjige za otroke Jakec in breskev velikanka leta 1961 je Dahl vedno več pisal za otroke. Njegova dela so bila prevedena v 58 jezikov.

V slovenščini so na voljo Jakec in breskev velikanka, Čarli in tovarna čokolade, Čarobni prst, Čudoviti lisjak, Charlie in veliko stekleno dvigalo, Danny, prvak sveta, Gromozanski krokodil, Gravža, Jurijevo čarobno zdravilo, VDV, Odvratne rime in Zverine grdine, Čarovnice, Poba: Zgodbe iz otroštva, Žirafa in Peli in jaz, Matilda ter Kavlež Ifla oziroma Alfi Želvak.