Slovenija 4.12.2016 8:00

Društvo skladateljev ob jubileju z maratonsko koncertno prireditvijo

Ljubljana, 4. decembra - Na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana se bo dopoldne začel zaključni koncert ob 70-letnici Društva slovenskih skladateljev, ki se v ponedeljek popoldne seli še v Dvorano slovenskih skladateljev na Vegovo. Na dvodnevni koncertni prireditvi bodo zazvenele skladbe večine članov društva, ki združuje skoraj 120 skladateljev.

Švica, Ženeva. Koncert, note, skladba, notni zapis. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Švica, Ženeva.
Koncert, note, skladba, notni zapis.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Skladbe bodo izvedli dijaki in profesorji Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter gosti, je razvidno iz koncertnega programa. Predsednik društva Nenad Firšt je na oktobrski predstavitvi sezone dejal, da si želijo, da bi na tokratnem "maratonu" zazvenela glasba prav vseh od njih.

Društvo skladateljev Slovenije je bilo ustanovljeno 22. decembra 1945. Po ustanovitvi Zveze skladateljev Jugoslavije je leta 1950 postalo njegova samostojna enota ter se konec januarja 1951 preimenovalo v Društvo slovenskih skladateljev (DSS). V samostojni Sloveniji je pridobilo status društva v javnem interesu. Od leta 1991 deluje kot samostojno društvo, ki danes vključuje tudi v tujini živeče slovenske skladatelje.

Društvo skladateljev so vodili Danilo Švara, Blaž Arnič, Matija Bravničar, Karol Pahor, Vilko Ukmar, Radovan Gobec, Danilo Švara, Uroš Krek, Dane Škerl, Bojan Adamič, Pavel Mihelčič, Janez Gregorc, Marko Mihevc, Jani Golob, Tomaž Habe, od leta 2010 pa mu predseduje Nenad Firšt.

Med temeljne dejavnosti sodijo glasbeno založništvo, posredovanja notnega gradiva, koncertna dejavnost ter promocija slovenske glasbene ustvarjalnosti v domačem in mednarodnem prostoru. V okviru društva delujejo Sekcija za sakralno glasbo, Klub mladih skladateljev, Sekcija za jazz in zabavno glasbo, Sekcija za zborovsko glasbo, Sekcija za didaktično glasbo in Sekcija za elektroakustično glasbo. Društvo si prizadeva, da bi z naročili, izvedbami, natisi del in njihovimi posnetki, slovenska umetniška glasba zaživela čim bolj celovito.

Med vidnejše dosežke društva sodita izvedbi prireditve Svetovni glasbeni dnevi leta 2003 in 2015. Med pomembnejše pobude pa uvrščajo ustanovitev Slovenskega glasbenoinformacijskega centra. S svojim delovanjem se DSS vključuje v dejavnosti Mednarodnega združenja za sodobno glasbo (ISCM) in Evropskega združenja skladateljev (ECSA).

Pod okriljem koncertne dejavnosti deluje Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev, ki se posveča prvim izvedbam komornih del.

DSS od leta 1994 podeljuje Kozinovo nagrado, najvišje strokovno priznanje za zaokrožen skladateljski opus ali za pomembne skladateljske dosežke.