Svet 1.1.2017 10:00

EPK Pafos bo mesto spremenil v tovarno kulture na prostem

Nikozija, 1. januarja - Ob danskem mestu Arhus bo letos naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) nosilo ciprsko mesto Pafos. Pafos 2017 bo Ciper, ki je poznan kot otok, kjer je iz morja na kopno stopila grška boginja Afrodita, za leto dni spremenil v tovarno kulture na prostem. Ta bo zasedla vse kotičke v mestu in okolici ter vanje naselila umetnost in kulturo.

"Najbolje bi jo opisali kot odprto tovarno za človečnost, umetnost in kulturo. Vanjo so povabljeni vsi, da svoje izkušnje delijo z drugimi," je povedal umetniški direktor Pafosa 2017 Marios Ioannou Elia.

Dodal je, da bo Pafos 2017 kraj, kjer razlike lahko sobivajo in ustvarjajo neko celoto. "Kjer lahko vsak posameznik s svojo različnostjo prispeva k ustvarjanju kolektivne identitete, in to ne le identitete Pafosa ampak tudi Evrope," je dodal.

Organizatorji še izpostavljajo, da bo Pafos prva evropska prestolnica kulture, ki bo povezovala Vzhod in Zahod. Kot so zapisali na uradni spletni strani Pafos 2017, otok zaradi svoje geografske lege - bližine Srednjega vzhoda in Evrope - deluje kot most za kulturno izmenjavo. Ob tem poudarjajo pomembnost združevanja razpršenih delov mesta ter potrebo po premostitvi razlik med grško in turško skupnostjo na Cipru skozi različne projekte.

Otvoritvena slovesnost EPK bo 28. januarja. Kot piše na spletni strani Pafos 2017, ta navdih išče v mitih in zgodovini. Predstavila bo tako zgodovino in kulturno dediščino kot tudi sodobno ustvarjalnost na Cipru. V središče pa bo postavila mit o Pigmalionu in Galateji ter njuni hčerki Pafos.

V sklopu EPK so med drugim zasnovali tudi projekt Znamenja v času in prostoru, ki bo združil 12 umetniških del. Stala bodo na različnih lokacijah po mestu in tako oblikovala muzej na prostem. Tako so na obali v predelu Kato Pafos že postavili skulpture Pogledi neskončnosti (avtor Haris Paspallis), Drugo sonce (Yiota Ioannidou), in Mak (Andreas Paraskevas). V naslednjih mescih pa bodo postavljenih še preostalih devet skulptur.

Objavili so tudi razpis za sodelovanje na mednarodnem kiparskem simpoziju, ki bo potekal pod naslovom Legende in skulpture. Nanj je prispelo 207 predlogov iz 29 držav, komisija pa je izbrala 13 predlogov, ki bodo realizirani v septembru v obalnem mestu Geroskipou.

Na področju glasbe bo v sklopu EPK potekal projekt Espresso Solo Espressivo - Glasba v kavarnah. Zanj so prek javnega natečaja izbrali devet skladb za soliste. Izvajali jih bodo na petih recitalih, ki bodo 28. januarja potekali v petih izbranih kavarnah v mestu. V program Pafos 2017 pa je med drugim vključen tudi Mednarodni festival antične grške drame, ki bo poleti potekal v na več lokacijah v mestu.

Pafos je obmorsko mesto na jugovzhodu Cipra. Ime Pafos se sicer zgodovinsko nanaša na dve naselji - Stari Pafos in Novi Pafos, ki leži bolj v notranjosti; sodobni Pafos je zrasel na mestu slednjega.

Po izročilu je v Starem Pafosu prišla iz morja boginja ljubezni in lepote Afrodita, zato so jo imeli Pafijci za svojo. V naselju je bilo znano svetišče, katerega visoki svečenik je imel versko avtoriteto nad vsem Ciprom.

Mesto se ponaša z bogato dediščino starogrških in bizantinskih spomenikov ter posvetnih zgradb. Arheološki ostanki na tem območju, vključno s kraljevimi grobnicami, izklesanimi v skalo severovzhodno od Pafosa, so vpisani v seznam Unescove svetovne dediščine.