Svet 6.12.2016 5:30

V Berlinu druga izdaja festivala Novi slovenski kino

Berlin, 6. decembra - S kratkim filmom slovenske režiserke Sare Kern Srečno, Orlo! se bo drevi v berlinskem kinu filmkunst66 začel drugi festival Novi slovenski kino. Ta bo v dveh dneh ponudil tri celovečerne in pet kratkih filmov mladih slovenskih ustvarjalcev.

Po besedah selektorice festivala, producentke Marine Gumzi, bodo berlinskemu občinstvu ponudili žanrsko in avtorsko raznolikost, mednarodno aktualnost in produkcijsko ambicioznost.

Nocoj bodo poleg filma Sare Kern pokazali še štiri kratke filme - Dober tek, življenje! režiserke Urške Djukić, Male ribe Maje Križnik, animirani kratki film Nočna ptica Špele Čadež ter Selitev Žige Virca, so sporočili iz berlinskega društva Periskop, ki festival pripravlja v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom.

V sredo bodo na sporedu celovečerni filmi Idila Tomaža Gorkiča, Družinski film Olma Omerzuja in Houston, imamo problem! Žige Virca.

V društvu Periskop želijo po besedah vodje festivala Nataše Kramberger podpreti "izdelke in njihove avtorje, ki so dobri, umetniško relevantni, vsebinsko in izrazno močni. Novi slovenski film smo prepoznali kot biser, ki ga je treba varovati in mu dati priložnost, pri čemer ga vidimo kot celoto, lahko bi rekli skupnost vizij in avtorskih glasov".

Letošnjo izvedbo festivala poleg Slovenskega filmskega centra finančno podpirajo še Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, novoustanovljeni Slovenski kulturni center v Berlinu ter nekaj slovenskih in nemških podjetij.