Slovenija 6.12.2016 15:04

V kranjskem gledališču drama Dol o brezizhodnosti mlade generacije

Kranj, 6. decembra - Četrta premiera Prešernovega gledališča Kranj v tej sezoni bo nadrealistična in tragikomična igra Dol Spira Scimoneja.
Režijo drame o brezizhodnosti današnje mlade generacije je prevzel Marko Sosič. Uprizoritev aktualne družbene problematike so ustvarjalci predstavili na današnji novinarski konferenci v Kranju, premiera bo v soboto.

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj. Novinarska konferenca pred premiero igre Dol. Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj.
Novinarska konferenca pred premiero igre Dol.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj. Novinarska konferenca pred premiero igre Dol. Foto: Tinkara Zupan/STA

Kranj, Prešernovo gledališče Kranj.
Novinarska konferenca pred premiero igre Dol.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Sosič je povedal, da predstava, ki govori o generacijskem sporu, odpira vprašanja solidarnosti in upora do nekaterih aspektov družbe, ki postavlja človeka in njegovo bivanje vse nižje in vse bolj v položaj, kjer zmanjkuje dostojanstva. "To so vprašanja, ki se nas tičejo in so vredna refleksije," je poudaril.

Italijanski dramatik Scimone v igri Dol v svojem tragikomičnem, nadrealističnem in metaforičnem slogu izpostavlja generacijski prepad med očetom in sinom. Nekega jutra se namreč, medtem ko se oče brije, v kopalnici zgodi nekaj nenavadnega - sin nenadoma pokuka iz straniščne školjke, da bi očetu izpovedal svoje nelagodje in stisko v tem sebičnem in brezbrižnem svetu, ki ga je dobesedno odplaknil v kanalizacijo.

Kot pojasnjujejo v Prešernovem gledališču, je predimenzionirana straniščna školjka, ki jo avtor postavi na sredo prizorišča, dobesedna metafora za brezizhodnost, v kateri se je znašla mlada generacija. Dol je krik proti gnilobi družbe in proti odnosom, ki ponižujejo človekovo dostojanstvo in ogrožajo svobodo, ter hkrati jasna in glasna obtožba zlorab in molka ter vseh tistih, ki za zlorabe vedo, a o njih molčijo.

Sosič je že dvakrat režiral Scimonejevo delo, uprizoritev drame Dol pa bo slovenska praizvedba. Kot je pojasnil režiser, gre za avtorja, ki z veliko refleksijo zna družbenokritično spregovoriti o situaciji človekovega duha v določenem trenutku. Zna se osredotočiti na določena vprašanja in jih posredovati s specifično pisavo, ki sloni na tradiciji gledališča absurda. Tako na nadrealistični ravni spregovori o temeljnih vprašanjih, ki se tičejo sodobne družbe.

Direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček je prepričana, da je Sosič, ki prihaja iz italijanskega okolja, ujel avtorjev duh. Sosič pa je izpostavil, da izjemno ceni kranjsko gledališče, "ker že nekaj časa postavlja nekatera temeljna vprašanja, ki jih mora gledališče obravnavati, in to počne na visokem estetskem nivoju".

V uprizoritvi Dol igrajo Peter Musevski, Miha Rodman, Borut Veselko in Aljoša Ternovšek. Sosič je poleg režije poskrbel za prevod, dramaturginja je Barbara Skubic, scenograf Peter Furlan, kostumograf Leo Kulaš, skladatelj Stefano Schiraldi in lektorica Barbara Rogelj. Predstavo si bo ogledal tudi Scimone, ki bo od petka do nedelje na obisku v Kranju.