Svet 7.12.2016 13:29

Nočna ptica Špele Čadež na festivalu Sundance

Park City, 7. decembra - Animirani film Špele Čadež Nočna ptica bo januarja prikazan na ameriškem filmskem festivalu Sundance, kamor se letno prijavi okoli 8700 kratkih filmov. Žirija jih je v program uvrstila 68, med njimi pa je le 14 animiranih. Nočna ptica ima za seboj uspešno festivalsko pot, prejela pa je tri nagrade na festivalih v Leipzigu, Tallinu in Krakovu.

Ljubljana. Animatorka Špela Čadež. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Animatorka Špela Čadež.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Animirani film Nočna ptica je nastal v slovensko-hrvaški koprodukciji s podporo Slovenskega filmskega centra in Hrvaškega avdiovizualnega centra, koproducenta sta hrvaški Bonobostudio in RTV Slovenija. Med povodi za film je bila novica o pijanem jazbecu, ki je v okolici Berlina ohromil promet, na pomoč pa je priskočila policija. Policisti so žival s pomočjo palic uspeli spraviti s ceste na bližnji travnik "na treznjenje".

Scenarij za Nočno ptico sta napisala Špela Čadež in Gregor Zorc, za animacijo so skrbeli Zarja Menart, Matej Lavrenčič, Špela Čadež, montirala je Iva Kraljević, glasbo je oblikoval Tomaž Grom, zvok pa Johanna Wienert. Glasove v filmu so prispevali Andrej Nahtigal, Karin Komljanec in Gregor Zorc. Producentki filma sta Tina Smrekar in Špela Čadež. Za postprodukcijo filma je skrbel Mario Kalogjera.

Na Sundanceu je bil doslej prikazan zgolj en slovenski animirani film - Perkmandeljc Dušana Kastelica leta 2003. Festival Sundance bo prihodnje leto potekal od 19. do 29. januarja. Z več kot 45.000 obiskovalci na izdajo velja za največji in najpomembnejši festival neodvisnega filma v ZDA, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.

Sicer ima Nočna ptica za seboj že zelo uspešno festivalsko pot. Po vesni na Festivalu slovenskega filma in mednarodni premieri na Mednarodnem festivalu animiranega filma v Ottawi, je film prejel že tri mednarodne nagrade strokovnih žirij na festivalih v Leipzigu, Tallinu in Krakovu. Ta teden si ga je mogoče ogledati tudi v sklopu mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

Špela Čadež je sicer avtorica več uspešnih animiranih filmov. Med njimi je bil najbolj opažen Boles, ki je prejel 50 nagrad na festivalih po celem svetu.