Svet 8.12.2016 10:09

V Mini teatru premiera predstave Marka Bulca Nazaj v obljubljeno deželo

Ljubljana, 8. decembra - V Mini teatru bo nocoj premiera predstave oziroma raziskave Nazaj v obljubljeno deželo, ki nastaja po idejni zasnovi in v režiji Marka Bulca. Predstava se ukvarja s tematiko migracij oziroma s "privilegiranimi" selitvami iz zahoda na zahod v času begunske krize. Kot so zapisali ustvarjalci, gre za "nezaustavljivo in neulovljivo delo v nastajanju".

Ljubljana, Gledališče Glej. Umetniški vodja Marko Bulc. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Gledališče Glej.
Umetniški vodja Marko Bulc.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Poleg Bulca so kot avtorji in izvajalci v ustvarjanju predstave sodelovali igralki Tjaša Ferme in Mirel Knez, scenograf in igralec Damir Leventić ter glasbenik in publicist Miha Blažič - N'toko. Gre za umetnike, ki so tako ali drugače povezani s selitvami v Slovenijo ali iz nje.

Vprašanje, ki ga uprizoritev postavlja v ospredje je, "ali je dandanašnji, ko v živo spremljamo begunsko krizo, sploh mogoče delati predstavo o migracijah skozi perspektivo nas, 'razvajenih' zahodnjakov".

Predstava nastaja v koprodukciji Zavoda Maska, Mini teatra ter gledališča Skogen iz Göteborga. Ustvarjalci so z delom začeli 7. oktobra v sklopu rezidence na Švedskem.

V teatru Skogen v Göteborgu so po 14 dnevih vaj uprizorili enourno javno predstavitev predstave/raziskave v nastajanju Nazaj v obljubljeno deželo. V drugem delu sta uprizoritev na Švedskem zaznamovala predstavitev del nekaterih prepoznavnih umetnikov in aktivistov s Švedske, ki se ukvarjajo z migracijsko tematiko, ter skupinski javni pogovor na to temo.

Nato so ustvarjalci z delom nadaljevali v Mini teatru, kjer bo nocoj potekala druga javna uprizoritev predstave oziroma raziskave Nazaj v obljubljeno deželo.

Slovenski premieri v Mini teatru bodo v decembru sledile ponovitve, zastavljene kot nadaljevanje dela v nastajanju, ki bo predvidoma marca ponovno uprizorjeno na Švedskem, nato pa še v New Yorku, piše na spletni strani gledališča.