Svet 8.12.2016 5:30

V Karlsruheju razstava o faraonu Ramzesu II.

Karlsruhe, 8. decembra - V nemškem Karlsruheju bodo v Badenskem deželnem muzeju 17. decembra odprli razstavo, posvečeno egiptovskemu faraonu Ramzesu II. Postavitev z naslovom Ramzes - božanski vladar ob Nilu bo združila okoli 260 eksponatov, ki bodo pripovedovali o Ramzesovem življenju in vladanju.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa bo razstava v Karlsruheju prva v Nemčiji, ki bo posvečena temu pomembnemu faraonu. Kot so zapisali v muzeju, bo po razstavi v Parizu pred štirimi desetletji tudi doslej največja razstava, posvečena Ramzesu II.

Med drugim bo na njej mogoče videti t.i. torinski kolos, eno redkih ohranjenih monumentalnih upodobitev faraona, in tri metre visok mavčni odlitek Ramzesovega poprsja. Ta je bil izdelan leta 1873 po sedem ton težkem granitnem originalu iz Londona.

Ramzes II. (okoli 1292 - okoli 1224 p.n.št.) je bil sin Seta I. in najpomembnejši kralj 19. dinastije Ramesidov. Vladal je od leta 1279 p.n.št. in Egipt povzdignil do velike moči. Imel naj bi 100 otrok.

Znan je po obsežnih gradbenih delih, ki jih je izvajal po vsem kraljestvu. Dogradil je velika templja v Karnaku in Luksorju, postavil templje v Tebah in Abidosu ter monumentalna templja v Abu Simbelu. V vzhodnem delu Nilove delte je zgradil novo metropolo. Pokopan je v Dolini kraljev. Njegovo mumijo so odkrili leta 1881.

Razstava v Karlsruheju bo na ogled do 18. junija.