Svet 9.12.2016 5:30

Kitajski vojščaki iz terakote na ogled v Liverpoolu

Liverpool, 9. decembra - Starodavni kitajski vojščaki iz terakote bodo po več kot desetletju ponovno na ogled v Veliki Britaniji. V letu 2018 bodo vključeni v razstavo liverpoolskega Svetovnega muzeja, na kateri bo na ogled skupno 120 eksponatov, vezanih na kitajsko kulturo. Vojščaki iz terakote so na razstavi v Britanskemu muzeju leta 2007 poželi izredno zanimanje.

Vojščaki, ki bodo na ogled v Liverpoolu, so del vojske terakotnih vojščakov v naravni velikosti, ki jo je dal izdelati kitajski cesar Qin Shi Huangdi, da so ga pospremili v posmrtno življenje.

Figure v naravni velikosti so izkopali v bližini cesarjevega mavzoleja v mestu Xi'an na severu Kitajske. Nanje je leta 1974 naletel nek kmet pri kopanju vodnjaka. Poleg terakotnih vojščakov so izkopali še 12 konjev iz žgane gline, dele kočij, orožje in orodje.

Danes vojščaki veljajo za eno najpomembnejših arheoloških najdb 20. stoletja. Leta 1987 so bili vpisani na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine.

Britanska sekretarka za kulturo Karen Bradley, ki se trenutno mudi na Kitajskem, je navdušena nad tem, da bo nekaj terakotnih vojakov prvič na ogled v Liverpoolu in po dolgem času ponovno v Veliki Britaniji. "Prepričana sem, da bo razstava zelo dobro sprejeta," je njene besede povzel britanski BBC.

Karen Bradley je dodala, da bo razstava prav tako še dodatno spodbudila kulturno izmenjavo med Veliko Britanijo in Kitajsko ter hkrati okrepila odnose med državama.

Vojščaki iz terakote so bili nazadnje v Veliki Britaniji na ogled leta 2007 v Britanskemu muzeju. Postavitev je obveljala za drugo najuspešnejšo razstavo omenjenega muzeja, po razstavi Tutankamonova vročica leta 1972. Razstavo o Tutankamonu si je ogledalo 1,7 milijona obiskovalcev, terakotne vojake pa 850.000 obiskovalcev.

V liverpoolskem muzeju se nadejajo, da bodo z razstavo leta 2018 prav tako zabeležili dober obisk. Računajo na obiskovalce iz Velike Britanije pa tudi iz drugih evropskih držav.