Slovenija 9.12.2016 9:16

Na razstavi Preboj predstavljene koroške umetniške prakse 90. let

Slovenj Gradec, 9. decembra - Potem ko so v torek v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani odprli razstavo Druga eksplozija - 90. leta, drevi ob 18. uri v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu odpirajo povezano razstavo z naslovom Preboj. Nove umetniške prakse in alternativna kultura v devetdesetih - primer Koroške. Avtorici razstave sta Nina Popič in Polona Poberžnik.

Dokumentarna razstava Preboj je del raziskovalnega in izobraževalnega projekta Druga eksplozija - 90. leta, v katerem Koroška galerija likovnih umetnosti sodeluje z Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E. in Inkubatorjem za mlade kustose.

Projekt poteka sočasno v Ljubljani in Slovenj Gradcu in prek dvojne perspektive, s "središča" in z "roba", izrisuje kompleksno sliko umetniške in kulturne produkcije v Sloveniji v 90. letih minulega stoletja, so sporočili iz Koroške galerije likovnih umetnosti.

Dvojni pogled na to obdobje pa ni vgrajen samo v koncept projekta, ampak tudi v dokumentarno razstavo, ki jo drevi odpirajo v prostorih nekdanjih zaporov pod muzejem v Slovenj Gradcu. Razstava se na eni strani osredotoča na nove pristope v institucionalizirani vizualni umetnosti, konkretno na prakse, ki jih je predstavljala Koroška galerija likovnih umetnosti kot osrednja institucija za sodobno umetnost v regiji.

Na drugi strani pa prikazuje dogajanje v mladinski subkulturi, ki je zaživela v 90. letih na neuveljavljenih prizoriščih in je z novimi vrstami dogodkov na Koroškem prvič močneje posegla v razmeroma tradicionalističen, lokalno usmerjen in v preteklost zazrt kulturni prostor. Mlade je na svež način nagovorila z alternativnimi vsebinami prek glasbe, publicistike, stripov, literature, vizualne kulture in podobno.

Iz tega obdobja tako v Slovenj Gradcu na ogled postavljajo dokumentarno gradivo izbora razstav v galeriji, ki so pomenile odmik od ustaljenih umetniških praks. Poleg tega bodo razstavljeni nosilci zvoka domačih alternativnih oz. underground skupin, kot so Xenophobia, Funeral March, Ilex in Blind Hate, koncertni plakati, pisma oboževalcev, fotografije s koncertov in drugi artefakti.

Razstava bo v Slovenj Gradcu na ogled do 12. februarja 2017. Do tega dne bo v ljubljanskem Narodnem muzeju Slovenije na ogled tudi razstava Druga eksplozija - 90. leta. Sicer bosta ljubljansko osrednjo razstavo s 15. decembrom nadgradili še postavitvi v Galeriji P74 in Galeriji Škuc, prostorih, ki so bili v prestolnici v 90. letih ključni za podporo nekomercialne, raziskovalne in kritične umetniške produkcije.

Ob vseh omenjenih razstavah je izšel spremni katalog, ki bolj spominja na knjigo. Ta med drugim vključuje besedili Boža Repeta Devetdeseta med obljubami pred osamosvojitvijo in današnjimi dejstvi, ki podrobno analizira zgodovinski in politični kontekst 90. let, ter tekst Tadeja Pogačarja Druga eksplozija - 90. leta. Nove radikalne prakse, ki izpostavlja kulturni in družbeni kontekst novih radikalnih praks v sodobni vizualni umetnosti.