Slovenija 10.12.2016 6:00

Slovenija se tudi letos pridružuje svetovnemu dnevu zborovstva

Ljubljana/Maribor, 10. decembra - Slovenski pevci se tudi letos pridružujejo svetovnemu dnevu zborovskega petja, ki ga je leta 1990 za drugo nedeljo v decembru določilo Mednarodno združenje za zborovsko glasbo. Od takrat je sodelovalo že več kot 15.000 zborov in na milijone pevcev. V Ljubljani ga bo nocoj počastil sklepni koncert Sozvočenj, v Mariboru ga bodo obeleževali dva dneva.

Praznovanje mednarodnega dneva zborovskega petja je leta 1990 na generalni skupščini svetovne zborovske zveze IFCM predlagal venezuelski skladatelj Alberto Grau. Osnovni namen dneva ni le iskanje oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote v glasbi, temveč z združenimi pevskimi močmi slaviti solidarnost, mir in razumevanje.

Dnevu se pridružuje tudi Slovenija, ki v zborovstvu sodi v sam svetovni vrh. Temu pritrjujejo lovorike slovenskih zborov na najpomembnejših tekmovanjih. Med njimi velja izpostaviti zlasti tekmovanje za veliko nagrado Evrope, ki je sicer odprto vsem zborom na svetu. Na njem je APZ Tone Tomšič osvojil dve zmagi in s tem za Filipinskimi madrigalisti postal drugi zbor z dvema nagradama na tem tekmovanju. Stojan Kuret pa je edini dirigent doslej s prav tako dvema velikima nagradama Evrope.

V Ljubljani se bodo nocoj svetovnega dne zborovskega petja spomnili s sklepnim koncertom Sozvočenj, cikla tematsko oblikovanih zborovskih regijskih koncertov iz vseh slovenskih pokrajin, s katerim Javni sklad RS za kulturne dejavnosti spodbuja zanimivejše koncertne sporede.

Regijske koncerte, ki so potekali od 13. do 26. novembra, so spremljali priznanji slovenski zborovodje Ambrož Čopi, Danica Pirečnik, Marko Vatovec in Sebastjan Vrhovnik. Za sklepni koncert so izbrali šest zasedb, ki so po njihovem mnenju izstopale po izvirnosti sporedov, manj izvajanih skladbah in različnih žanrih.

V Slovenski filharmoniji bodo tako ob 18. uri nastopili vokalna skupina BeleTinke iz Beltincev pod vodstvom Tjaše Šimonka, ženski komorni zbor ČarniCe iz Ljubljane pod vodstvom Monike Fele, mešani pevski zbor Pomlad iz Novega mesta z zborovodkinjo Alenko Podpečan, oktet Aljaž iz Kopra, ki ga vodi Matej Lazar, vokalni kvartet Rusalke iz Radelj ob Dravi, ki ga vodi Tadeja Vulc, ter ženski zbor Carmen manet iz Kranja z zborovodjem Primožem Kerštanjem.

V Mariboru se je praznovanju dneva ponovno pridružila Carmina Slovenica s tradicionalnim decembrskim koncertom, na katerem se predstavijo vse zasedbe pevske šole CS in koncertni zbor Carmina Slovenica z dirigentko Karmino Šilec. Koncert bo drevi ob 18.30 v dvorani Union.

V nedeljo pa so "pevski praznik" združili s 170-letnico zborovskega petja v Mariboru. Leta 1846 je bil ustanovljen Marburger Männergesangsverein, ki je po izgradnji Slavnostne dvorane pivovarja Götza, današnje Unionske dvorane, dobil domovanje v stranskih prostorih dvorane. Na koncertu ob 18. uri bodo nastopili moški zbor Slava Klavora, mešani zbor Stimmig iz Lipnice, moški zbor Malečnik, ženski zbor Glasbena Matica Maribor in komorni zbor Hugo Wolf, so sporočili organizatorji.