Svet 11.12.2016 6:00

Na čelu žirije berlinskega festivala prihodnje leto bo Paul Verhoeven

Berlin, 11. decembra - Žiriji filmskega festivala v Berlinu, ki bo potekal prihodnje leto med 9. in 19. februarjem, bo predsedoval režiser Paul Verhoeven, znan po filmih, kot sta Robocop in Prvinski nagon. Po besedah direktorja Berlinala Dietra Kosslicka je Verhoeven filmski ustvarjalec različnih žanrov, ki je ustvarjal tako v Evropi kot v Hollywoodu.

Nemčija, Berlin. 66. mednarodni filmski festival Berlinale. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
66. mednarodni filmski festival Berlinale.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V režiserjevi široki paleti filmov je mogoče prepoznati drznost in željo po eksperimentiranju, je besede direktorja Berlinala povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemski režiser Paul Verhoeven (1938) je najprej študiral matematiko in fiziko, filmu pa se je začel posvečati v 60. letih minulega stoletja. Kot režiser je zaslovel leta 1973 s filmom Turkish Delight, ki je bil nominiran za oskarja.

V 80. in 90. letih se je podpisal pod uspešnice, kot so Robocop, Popolni spomin in Vesoljski bojevniki, pa tudi erotične filme, kot sta Slačipunce in Prvinski nagon.

Njegov najnovejši film Ona je nominiran za več nagrad. Zastopan je bil v tudi sekciji Predpremiere letošnjega 27. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffe.