Svet 10.12.2016 5:00

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. na berlinskem sejmu knjig umetnika Friends with Books

Berlin, 10. decembra - Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. na berlinskem sejmu knjig umetnika Friends with Books predstavlja izbor novih izdaj knjig umetnika slovenskih avtorjev ter druge umetniške izdaje. Sejem poteka do nedelje, na njem pa se predstavlja okoli 150 vodilnih neodvisnih evropskih in ameriških založnikov, so sporočili iz zavoda.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. na sejmu v Berlinu premierno in ekskluzivno predstavlja katalog Druga eksplozija - 90. leta, ki je izšel v torek ob istoimenski razstavi v Narodnem muzeju Slovenije. Ustanovitelj in direktor zavoda Tadej Pogačar je na nedavni novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je katalog že v osnovi zasnovan v obliki knjige umetnika.

Knjiga med drugim vključuje besedilo Boža Repeta Devetdeseta med obljubami pred osamosvojitvijo in današnjimi dejstvi, ki podrobno analizira zgodovinski in politični kontekst 90. let, ter tekst Tadeja Pogačarja Druga eksplozija - 90. leta. Nove radikalne prakse, ki izpostavlja kulturni in družbeni kontekst novih radikalnih praks v sodobni vizualni umetnosti. V prispevku Nine Popič in Polone Poberžnik pa so predstavljene nove umetniške prakse in alternativna kultura v 90. letih na primeru Koroške.

Zavod v Berlinu prvič predstavlja še zine Tadeja Vaukmana Spaghetti Boys ter Pobarvanko dvojca Small but dangers, hkrati pa tudi ostalo produkcijo, ki je nastala od leta 2004 do danes.

Sejem Friends with Books v Berlinu poteka od 9. do 11. decembra. Velja za zelo pomemben evropski sejem knjig umetnika. Letos gosti 150 neodvisnih evropskih in ameriških založnikov. Dopolnjujejo ga številni dogodki, med njimi predavanja, branja, prezentacije in performansi, je navedeno na sejemski spletni strani.