Svet 12.12.2016 10:33

Bob Dylan s turnejo nadaljuje maja, zaenkrat brez koncerta v Stockholmu

New York, 12. decembra - Kantavtor Bob Dylan maja nadaljuje svojo turnejo s koncerti po Veliki Britaniji in Irski. Sklop koncertov bo začel 3. maja v Walesu, sledijo koncerti po Veliki Britaniji, za 11. maj pa je kot zadnji napovedan koncert v Dublinu. Na njegovi spletni strani zaenkrat ni napovedanega koncerta v Stockholmu, kjer so v soboto podelili Nobelove nagrade.

Kitajska, Peking. Plakat pred koncertom Boba Dylana, ki bo letos prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Plakat pred koncertom Boba Dylana, ki bo letos prejel Nobelovo nagrado za literaturo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Švedska kraljeva akademija je sredi novembra sporočila, da bo ameriški kantavtor in letošnji nobelovec za literaturo Bob Dylan, ki se sobotne podelitve Nobelovih nagrad ni udeležil zaradi drugih obveznosti, morda v Stockholm v sklopu turneje prišel spomladi.

Tedaj bi lahko imel tudi predavanje, ki je vezano na Nobelovo nagrado. Dobitnik mora predavanje izvesti v šestih mesecih po njenem prejemu, se pravi do 10. junija 2017. Zaenkrat so na glasbenikovi spletni strani napovedani zgolj majski koncerti po Veliki Britaniji z zaključnim na Irskem.

Dylan je držal besedo in ga v soboto ni bilo v Stockholm. Kljub vsemu so mu bile na podelitvi Nobelovih nagrad namenjene zgolj lepe besede. "Lepota njegovih pesmi je najvišjega ranga," je povedal član komisije za izbiro nagrajencev Horace Engdahl. Ob tem je Engdahl poudaril, da podelitev nagrade pevcu oziroma avtorju ne bi smela biti senzacija. "V daljni preteklosti so vso poezijo peli," je povedal.

Namesto Dylana je na popoldanski podelitvi nagrad v Stockholmu njegovo pesem A Hard Rain's A-Gonna Fall zapela ameriška ikona rock glasbe Patti Smith. Pevka je zaradi nervoze med izvajanjem pesmi pozabila besedilo in prosila, ali lahko začne znova. S svojo izvedbo v spremljavi orkestra je navdušila in ganila vso dvorano. Dylanov zahvalni govor, ki ga je pevec poslal vnaprej, so prebrali na večernem sprejemu.

Govor je v celoti objavljen na spletni strani Nobelovih nagrad. Pevec, ki se je po razglasitvi nagrade zavil v molk, kar je marsikoga ujezilo, je zapisal, da je bil tudi sam presenečen ob novici, da je postal Nobelov nagrajenec za literaturo. "Če bi mi kdo rekel, da obstaja zgolj najmanjša verjetnost, da bom prejel Nobelovo nagrado, bi pomislil, da je ta verjetnost enaka temu, da bom stopil na Luno."

Kantavtorju je v čast, da je bil postavljen ob bok velikanom literature, ki jih tudi sam izjemno spoštuje, kot so Rudyard Kipling, George Bernard Shaw, Thomas Mann, Pearl Buck, Albert Camus in Ernest Hemingway.

Pojasnil je, da je bil ob vesti, da je letošnji Nobelovec, ravno na turneji in je potreboval nekaj minut, da je o novici dobro razmislil. Spomnil se je na Williama Shakespeara, ki po njegovem mnenju tudi samega sebe ni razumel kot avtorja literature. Pisal je dramska besedila, da jih bodo interpretirali, ne pa brali.

Dylan prav tako o sebi ni razmišljal kot o literatu niti se ni nikoli vprašal, ali so njegove pesmi literatura. Zato se je zahvalil Švedski kraljevi akademiji, da mu je z dodelitvijo Nobelove nagrade podala tako čudovit odgovor. Pojasnil je, da svoje pesmi piše z namenom, da jih nato uglasbi in z njimi seže do ljudi. Zadovoljen je, da mu to uspeva.

V soboto je v New Yorku potekala tudi dražba avkcijske hiše Sotheby's, na kateri so rokopis Dylanove skladbe Blowin' in the Wind iz leta 1962 prodali za 325.000 ameriških dolarjev. Blowin' in the Wind velja za eno od kultnih Dylanovih skladb. Besedilo z Dylanovimi korekturami je napisano s svinčnikom. Na dražbi so poleg drugih predmetov, vezanih na rock kulturo, prodali tudi rokopis skladbe Layla glasbenika Erica Claptona iz leta 1970. Kupec ga je pridobil za 50.000 ameriških dolarjev.