Slovenija 13.12.2016 9:14

V Ljubljani uspešna predstava HNK Tri zime v Buljanovi režiji

Ljubljana, 13. decembra - V Cankarjevem domu bo s predstavo Tri zime po besedilu Tene Štivičić nocoj in v sredo gostovalo Hrvaško narodno gledališče (HNK) iz Zagreba. Predstavo je režiral v Sloveniji živeči režiser Ivica Buljan. Na hrvaškem je bila predstava o družini, ki jo gledalci spremljajo skozi tri zime v prelomnih letih 1945, 1990 in 2011, dobro sprejeta.

Z mojstrskim, skoraj filmskim pristopom k režiji je Buljan Tri zime - tudi po zaslugi izjemne igralske zasedbe - postavil med vrhunce osrednje hrvaške gledališke hiše, so zapisali v CD.

Na 56. mednarodnem gledališkem festivalu Mess v Sarajevu je prejela nagrado gledaliških kritikov, hrvaški Večernji list pa je zapisal, da je Buljan v Treh zimah združil zelo močno igralsko zasedbo, ki si jo je vredno zapomniti. V predstavi med drugimi nastopajo priznane hrvaške igralke Ksenija Marinković, Nina Violić in Alma Prica.

Na Hrvaškem rojeni Buljan je priznan režiser in dramaturg, ki v središče svojega ustvarjalnega opusa postavlja modernistične dramatike in pesnike. Režira v Franciji, Belgiji, Rusiji, Črni gori, Italiji na Hrvaškem in redno sodeluje s slovenskimi gledališči. Leta 2000 je z Robertom Waltlom ustanovil Mini teater.

Drama Tri zime je postavljena v tri za naš prostor prelomna obdobja. Leto 1945 se navezuje na konec avstro-ogrske monarhije, leto 1990 na padec komunizma, leto 2011 pa na obdobje tranzicije. Gledalec spremlja "ganljivo sago" o zagrebški družini, ki se razpleta skozi usode štirih generacij žensk, ki so vsaka v svojem času odraščale v isti, z bršljanom obrasli hiši.

Pozimi leta 1945 se mati ter hči z možem in dojenčico po partijskem ključu vselijo v vilo endehaškega emigranta. Med domovinsko vojno, pozimi leta 1990, ko se nova država šele rojeva, se družina zbere v hiši na sedmini. Stare polemike ponovno prihajajo na dan, mlajša generacija pa načenja nove.

Pozimi leta 2011 v hiši pripravljajo poroko. Ob tem zaprejo nekatera družinska poglavja in prekinejo molk, medtem ko novi vplivneži, ki jih vodi le kapitalizem, krojijo usodo hiše, v kateri se še naprej nalagajo spomini, so vsebino povzeli v CD.

Avtorica drame Tena Štivičić (1977) velja za eno najuspešnejših in najprodornejših hrvaških dramatičark. Živi in ustvarja v Londonu, kjer je bila drama Tri zime leta 2014 tudi krstno uprizorjena. Leto pozneje je zanjo prejela nagrado Susan Smith Blackburn, ki jo v New Yorku podelijo najboljšim v angleščini pišočim dramatikom z vsega sveta.

Dramaturgijo za predstavo HNK podpisuje Mirna Rustemović, scenografijo Aleksandar Denić, kostumografijo Ana Savić Gecan, glasbo pa redni Buljanov sodelavec Mitja Vrhovnik Smrekar. Za oblikovanje luči je poskrbela ekipa Sonda4, za oblikovanje videa in fotografij pa Toni Soprano.

Od konca aprila je predstava Tri zime tudi na sporedu Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL). Prav tako uspešno slovensko uprizoritev je režirala Barbara Hieng Samobor. V njej med drugimi igrajo Jana Zupančič, Tjaša Železnik, Iva Krajnc Bagola ter Jette Ostan Vejrup v alternaciji s Karin Komljanec. Jana Zupančič je bila za vlogo Maše na 31. Gavellovih večerih nagrajena za najboljšo žensko vlogo, tudi za omenjeno vlogo pa je prejela Dnevnikovo nagrado za najboljši umetniški dosežek v MGL.

Tri zime ni edina predstava Tene Štivičić, ki je bila uprizorjena na slovenskih odrih. V MGL so na oder postavili dramo Spet ta nedelja!, v Slovenskem mladinskem gledališču pa dramo Fragile.