Svet 12.12.2016 13:07

Nobelovec Bob Dylan vendarle najavil aprilska koncerta v Stockholmu

New York, 12. decembra - Letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo Bob Dylan je na svoji uradni spletni strani vendarle najavil, da prihaja v Stockholm. V dvorani konferenčnega centra Waterfront bo nastopil 1. in 2. aprila. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, kljub vsemu ni znano, ali bo nobelovec tedaj izvedel tudi predavanje, vezano na prestižno nagrado.

Kitajska, Peking. Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Ameriški pevec in kantavtor Bob Dylan.
Foto: Xinhua/STA

Švedska kraljeva akademija je že sredi novembra sporočila, da bo ameriški kantavtor in letošnji nobelovec za literaturo Bob Dylan, ki se sobotne podelitve Nobelovih nagrad ni udeležil zaradi drugih obveznosti, morda v Stockholm v sklopu turneje prišel spomladi.

Še dopoldne so bili na glasbenikovi spletni strani objavljeni zgolj koncertni datumi za maj, pred uro pa so njegovi predstavniki objavili, da se bo 1. in 2. aprila ustavil v Stockholmu, 9. aprila bo nastopil še v švedskem Lundu, 24. aprila pa v belgijskem Antwerpnu.

Švedska kraljeva akademija ni podala izjave o tem, ali bo Dylan v času koncertov v Stockholmu kot letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo tudi predaval, še poroča dpa. Sekretarka akademije Sara Danius je na poizvedovanje agencije odgovorila, da bo predavanje napovedano, ko bo na voljo več informacij.

Annika Pontikis iz Nobelove fundacije je izjavila, da predavanje zagotovo bo, ni pa znano, v kakšni obliki in kdaj. Dylan mora po dolžnosti Nobelovega nagrajenca predavanje izvesti do 10. junija 2017, sicer ni upravičen do denarnega dela nagrade, ki znaša 831.000 evrov. Nagrada vključuje tudi medaljo in diplomo.

Namesto Dylana je na sobotni podelitvi nagrad v Stockholmu njegovo pesem A Hard Rain's A-Gonna Fall zapela ameriška ikona rock glasbe Patti Smith. Zahvalni govor, ki ga je kantavtor poslal vnaprej, so prebrali na večernem sprejemu.

V njem je nobelovec med drugim zapisal, da je bil tudi sam presenečen ob novici, da je postal Nobelov nagrajenec za literaturo. "Če bi mi kdo rekel, da obstaja zgolj najmanjša verjetnost, da bom prejel Nobelovo nagrado, bi pomislil, da je ta verjetnost enaka temu, da bom stopil na Luno."

Dylan prav tako o sebi ni razmišljal kot o literatu niti se ni nikoli vprašal, ali so njegove pesmi literatura. Zato se je zahvalil Švedski kraljevi akademiji, da mu je z dodelitvijo Nobelove nagrade podala tako čudovit odgovor.