Slovenija 14.12.2016 10:59

V CD razstava izbranih fotografov časnika Delo

Ljubljana, 14. decembra - V Mali galeriji Cankarjevega doma (CD) bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo del fotografov časnika Delo. Dobra novinarska fotografija se enako kot kreativni mediji, le po svoje, ukvarja s preoblikovanjem stvarnosti ali humanizacijo življenja, so zapisali v CD. Razstava Slika nad besedo bo na ogled do 22. januarja.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na razstavi Slika nad besedo bodo na ogled fotografije Mateja Družnika, Jureta Eržena, Uroša Hočevarja, Tomija Lombarja, Mavrica Pivka, Tadeja Regenta, Blaža Samca, Romana Šipića in Voranca Vogla, ki so se odzvali na povabilo CD.

Vsak fotograf je predložil od šest do 12 fotografij, ki naj bi pomenile vsebinski ali formalni presežek lastnega dela. Ob koncu oktobra so se sestali selektorji razstave Brane Kovič, Franci Virant in Nina Pirnat Spahić in oblikovali dokončen izbor 27 fotografij za predstavitev.

"Kredibilnost novinarske fotografije je v njeni vitalnosti, trenutnem zapisovanju življenjskih dogodkov, brez režiranja na kraju vsakokratnega dogodka. Njena bit je torej novica v sliki. Poleg formalnih aspektov sodijo izbira pravega trenutka fotografiranja, učinkovitost podobe, izraz individualne vizije in (premalo prisotna) duhovitost pri obravnavi motiva, v območje avtorske svobode posameznega fotografa in njegovega ustvarjalne moči," so zapisali v CD.

"Zdi se, da se Delovi fotografi zavedajo, kako morajo svoje posnetke, ki so po osnovni funkciji dokumenti, oblikovati in izbrati tako, da bodo presegli dokumentarni značaj in zaživeli kot avtonomne estetske entitete," je ob postavitvi zapisal umetnostni zgodovinar in likovni kritik Brane Kovič.

Razstava predstavlja uvod v programski sklop CD, posvečen problematiki novinarske fotografije. V fokusu programskega sklopa bo retrospektivna razstava enega najpomembnejših vojnih fotografov vseh časov Roberta Cape.