Slovenija 13.12.2016 14:26

Pri Mladiki roman Marija Čuka in knjiga pogovorov Jožeta Horvata

Ljubljana, 13. decembra - Pri tržaški založbi Mladika so izdali in danes v Ljubljani predstavili roman Marija Čuka Molk koloradskih hroščev ter drugo knjigo literarnih pogovorov s pisatelji s Tržaškega, ki jih je opravil novinar in urednik Jože Horvat. V središču Čukovega romana in knjige Navdih in besede, v kateri je predstavljenih deset avtorjev, je tržaški prostor.

Bazovica. Pisatelj Marij Čuk. Foto: Rosana Rijevec/STA Arhiv STA

Bazovica.
Pisatelj Marij Čuk.
Foto: Rosana Rijevec/STA
Arhiv STA

Roman Molk koloradskih hroščev je Čuk izdal 18 let po romanesknem prvencu Pena majskega vala, je povedala urednica Nadia Roncelli. Dogajanje romana je postavljeno v zamejstvo - Trst in Gorico, pripoved pa zaokrožujejo tri ravni. Zunanja opisuje življenje manjšinske skupnosti, kjer avtor v šaljivih, pa tudi ironičnih in ciničnih tonih predstavi neučinkovito delovanje skupnosti. Druga raven prinaša individualno zgodbo učitelja slovenščine v Trstu Rada Sinice, ki se želi upreti splošnemu stanju na šoli, a je v svojem uporu nemočen. Tretji nivo je povsem domišljijski, v tem svetu vlada poezija.

Tako roman ni le družbeno-kritični prikaz manjšinske skupnosti, ki izgublja zavest o sebi in svojem jeziku, temveč večplastna pripoved s sporočilom, da se rešitev skriva v zasebnem življenju in ljubezni, ki lahko posameznika dvigne nad ravnodušnost, je menila urednica. Tudi avtor upa, da bo bralec razbral več različnih izhodišč kot tudi glas tihih množic oziroma malega človeka, ki bi se rad uprl, a nima moči. Prav njemu je želel Čuk kot pisatelj dati glas.

Knjiga Navdih in besede po uredničinih besedah prinaša "privlačen, raznolik, osebni in umetniški vpogled v lik in delo avtorjev". Predstavljeni so mojstri besede Vilma Purič, Igor Škamperle, Miran Košuta, Marko Sosič, Alenka Rebula, Boris Pangerc, pokojni Sergej Verč, Marko Kravos, Irena Žerjal in Saša Martelanc. Avtorjeva želja je bila, da bi z delom avtorjev s Tržaškega seznanil bralce v osrednji Sloveniji. Tržaški avtorji imajo po njegovih besedah "drugačno poimenovanje življenja, literature in svobode".

Horvat se je želel v pogovorih dotakniti čim večjega števila literarnih del avtorjev in se hkrati navezati na njihovo življenjsko izkušnjo in kulturni in družbeni milje. Horvat je poudaril, da ni zgolj on avtor knjige, saj so jo oblikovali tudi vprašani umetniki.

Ob knjižnih novostih so predstavili tudi zadnjo številko revije Mladika, ki prihodnje leto vstopa v 60. leto izhajanja. Revija je bila tudi temeljni kamen istoimenske založbe, ki letno izda okoli 15 naslovov knjig, povezanih z zamejstvom in Slovenijo. Jubilej bodo praznovali z večjim obsegom revije.

Tako revijo kot založbo sofinancirata Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter italijanska dežela Furlanija - Julijska krajina, nekaj sredstev pa dobijo tudi od prodaje del. V Sloveniji za njihovo distribucijo skrbi podjetje Primus.