Svet 14.12.2016 5:30

Odkrili doslej neznano risbo Leonarda da Vincija

Pariz, 14. decembra - V francoski avkcijski hiši Tajan se je pojavila doslej neznana risba renesančnega umetnika Leonarda da Vincija. Risba, ki jo je skupaj s še 13 neuokvirjenimi risbami v avkcijsko hišo prinesel upokojeni zdravnik, je po pisanju britanskega BBC ocenjena na 12,4 milijona funtov.

Francija, Pariz. Francoska prestolnica Pariz, Eifflov stolp, sprehajalci, turisti, obiskovalci. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Francoska prestolnica Pariz, Eifflov stolp, sprehajalci, turisti, obiskovalci.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz avkcijske hiše, je risba, ena od osmih da Vincijevih risb na temo mučeništva sv. Sebastjana, izjemno odkritje. Njeno avtentičnost so potrdili strokovnjaki iz newyorškega Metropolitanskega muzeja. Kot še navajajo, je to prvi "novi" Leonardo v zadnjih 15 letih.

Risbe, med katerimi je bila tudi da Vincijeva, so bile po poročanju New York Timesa v avkcijsko hišo dostavljene, da bi jih ocenil hišni strokovnjak za slike starih mojstrov Thaddee Prate.

Prate je med njimi prepoznal "izjemno risbo iz 16. stoletja" ter se za drugo mnenje obrnil na Pariz. V francoski prestolnici so ugotovili, da jo je narisal levičar, strokovnjakinja iz Metropolitanskega muzeja Carmen C. Bambach pa je potrdila, da gre za da Vincijevo delo.

Umetnik je narisal sv. Sebastjana, privezanega k drevesu, na drugi strani so zabeležke o svetlobi in senci. Risba je po besedah Carmen C. Bambach nastala med letoma 1482 in 1485 v obdobju, ko je da Vinci ustvarjal v Milanu.

Italijanski slikar, kipar, arhitekt, inženir in izumitelj Leonardo da Vinci (1452-1519) se je rodil v Vinciju v Toskani kot nezakonski sin florentinskega notarja Piera da Vincija. Šolal se je pri Verocchiu.

Bil je ustvarjalni genij in glavni predstavnik renesančnega univerzalnega človeka, ki združuje umetnost in znanost. Po načelu znati opazovati je preučevanje narave in eksperiment utemeljil kot izhodišče umetniškega in znanstvenega dela ter s tem pomembno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta v novem veku.

Zapustil je številne znanstvene beležke, napisane v zrcalni pisavi. Kot slikar je bil po eleganci forme in umirjeni harmoniji barv pravo nasprotje drugega velikega renesančnega umetnika in sodobnika, Michelangela.

Med njegovimi najbolj znanimi slikarskimi deli so Madona z otrokom (okoli 1474), Sv. Hieronim (okoli 1480), Dama s hermelinom (1485), freska Zadnja večerja v samostanu Santa Maria delle Grazie v Milanu (1495-97) in Mona Liza (1503-06).