Slovenija 18.12.2016 8:00

V mariborski Minoritski cerkvi slovenska premiera Marijinih hvalnic Laude Cortonese

Maribor, 18. decembra - Ansambel Kebataola! pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec za nocoj v Minoritski cerkvi v Mariboru pripravlja koncert Laude Cortonese z glasbo sodobnega britanskega skladatelja Gavina Bryarsa. Slovensko premiero Marijinih hvalnic po srednjeveški paraliturgični glasbi iz Toskane bodo izvedle sopranistke Urška Breznik, Nina Dominko in Mojca Potrč.

Maribor. Minoritska cerkev. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Minoritska cerkev.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Zbirka Laude Cortonese ima po navedbah mariborske produkcijske hiše Carmina Slovenica svoje korenine v srednjeveški glasbi. Duh in občutja skladb namreč temeljijo na napevih laičnih bratovščin iz rokopisa Laudario di Cortona iz druge polovice 13. stoletja.

Glasba je delo Gavina Bryarsa, ki velja za enega najvidnejših skladateljev našega časa. "Bryars je sinonim za inovativno sodobno umetniško glasbo. Njegove glasbe ni mogoče umestiti v nobeno kategorijo, je 'križanec', polna čutnosti, bistra, lirična in globoko ganljiva," pojasnjujejo v Carmini Slovenici.

Avtorju je bil izziv napisati delo, ki je "izpostavljeno in golo, kot delo slikarja, ki sicer ustvarja velika oljna platna, sedaj pa se sooča s peresom, črnilom in kosom papirja". Laude Cortonese so tudi odraz skladateljeve ljubezni do solo glasov, še prav posebej sopranskih.

Slovensko premiero Marijinih hvalnic bodo v nedavno prenovljeni cerkvi, posvečeni Sv. Mariji Vnebovzeti, izvedle sopranistke Urška Breznik, Nina Dominko in Mojca Potrč, ki sicer delujejo v ljubljanski in mariborski operni hiši.

Kebataola! je ansambel, ki je bil ustanovljen leta 2004 in ga projektno sestavljajo izkušeni ustvarjalci, ki sicer delujejo na različnih področjih: od operne, zborovske, etno in jazz glasbe do gledališke in vizualne umetnosti. Do sedaj se je profiliral kot poustvarjalec predvsem sodobne, pa tudi srednjeveške glasbe.