Slovenija 15.12.2016 8:59

V Cankarjevem domu na sporedu uspešnice s 27. Liffa

Ljubljana, 15. decembra - V Cankarjevem domu (CD) se bo nocoj s filmom Moja divja noč režiserja Alexa de la Iglesie začel sklop projekcij uspešnic iz 27. izdaje Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa. Po španski obešenjaški komediji, ki je sklenila letošnji festival, bodo do začetka februarja na sporedu še filmi Dotik vode, Trgovski potnik in 24 tednov.

V CD so zapisali, da je po uspešno zaključenem Liffu čas, da najboljši in najbolje sprejeti filmi najdejo mesto v rednem sporedu kinematografov. Izbrali so štiri filme, raznolike po geografski, žanrski in tematski pripadnosti.

V predbožičnem času bo na sporedu Moja divja noč režiserja Alexa de la Iglesie, film s klasičnim španskim temperamentom. Gre za divjo kroniko zgod in nezgod ter zarot in zakulisnih iger, ki spremljajo snemanje silvestrske televizijske oddaje. Gledalec spremlja brezposelnega protagonista Joseja, ki postane statist. Režiser je povedal, da lik statista simbolizira življenje, "saj je vsak del glavne zgodbe, vendar vsak ne more biti glavni junak."

V začetku januarja bodo v CD začeli s prikazovanjem islandsko-francoske koprodukcije Dotik vode režiserke Solveig Anspach. V filmu je ponudila navihano mešanico burleske in romantične komedije, v kateri se zrcali njeno ameriško-islandsko poreklo. V ospredju je Samir, ki je pripravljen storiti vse, da bi se zbližal s francosko učiteljico plavanja Agathe, v katero se je usodno zaljubil.

"Plavalni bazen je izredno demokratičen prostor, ker znaki pripadnosti, naj bo družbene ali verske, izginejo pod tesno prilagajočimi se kopalkami. Poleg tega v njem bitke za oblast potekajo odkrito in v njem slišimo odzvene sodobnega sveta," je o filmu povedala režiserka.

Po izletu na Islandijo bo na sporedu novi film Asgharja Farhadija, dobitnika tujejezičnega oskarja za Ločitev. V filmu Trgovski potnik je iransko realnost pomenljivo prepletel s svobodno priredbo znamenite drame Arthurja Millerja Smrt trgovskega potnika. Film, ki "mojstrsko oriše stanje duha v sodobnem Iranu", je dobitnik canske zlate palme za najboljši scenarij, ki ga prav tako podpisuje Farhadi. Shahab Hosseini pa je v Cannesu slavil za najboljšo moško vlogo.

Za konec štiridelnega cika filmov bodo prikazali nemški film 24 tednov, v katerem je mlada režiserka Anne Zohra Berrached obdela perečo, tudi v Sloveniji aktualno in vročo tematiko splava oziroma pravice žensk do samostojne odločitve. "Družbeno provokativen, a hkrati intimen portret sodobne ženske, ujete v dilemo odločitve o življenju ali smrti še nerojenega bitja," so vsebino povzeli v CD. Film je na letošnjem Berlinalu prejel nagrado združenja kinematografov.

Na 27. Liffu je bilo med 9. in 20. novembrom skupno na ogled 103 celovečernih in 19 kratkih filmov iz 44 držav. Filmi so bili prikazani na 299 projekcijah, poleg v Ljubljani in Mariboru letos prvič še v Celju in Novem mestu. Festival je obiskalo 40 gostov, filmskih ustvarjalcev in članov žirij z vsega sveta.

Velika zmagovalka letošnjega Liffa je bila srbska igralka Mirjana Karanović, ki je z režijskim prvencem Dobra žena prepričala mednarodno žirijo. Nagrado svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI ter letos prvič podeljeno nagrado mladinske žirije Kinotrip je prejel animirani film brez besed Rdeča želva v režiji Michaela Dudok de Wita. Občinstvo pa je za svojega favorita izbralo film Med morjem in zemljo, ki ga podpisujeta Carlos del Castillo in Manolo Cruz.