Svet 15.12.2016 6:00

Lidija Dimkovska dobitnica nagrade za poezijo Petru Krdu

Beograd, 15. decembra - Makedonsko-slovenska pesnica in pisateljica Lidija Dimkovska je letošnja dobitnica evropske nagrade za poezijo Petru Krdu, ki jo podeljuje Književna opština Vršac. Nagrado ji bodo podelili danes. V sredo pa so v Beogradu predstavili njen roman Skrivena kamera in knjigo pesmi Najbliže najdaljem.

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev. Slovenska pesnica makedonskega rodu Lidija Dimkovska. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev.
Slovenska pesnica makedonskega rodu Lidija Dimkovska.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Roman je izšel pri Agori v prevodu Uroša Pajića, knjiga poezije pa pri Književni opštini Vršac v prevodu Duška Novakovića.

Lidija Dimkovska je najmlajša prejemnica evropske nagrade za poezijo Petru Krdu doslej. Izbrala jo je žirija v sestavi glavnega in odgovornega urednika Književne opštine Vršac Draška Ređepa, romunske pesnice in ene od kandidatk za Nobelovo nagrado za literaturo Ane Blandiana ter ruskega pesnika Vjačeslava Kuprijanova, je sporočila dobitnica.

Po poročanju srbskega dnevnika Novosti poezija Lidije Dimkovske nakazuje moč in miselno dimenzijo starodavnega makedonskega jezikovnega izraza.

Književna opština Vršac, ki na edinstven način združuje literate in ljubitelje literature, je bila ustanovljena leta 1972 na pobudo Vaska Pope. Petru Krdu je od leta 1976 najprej kot pesnik in pozneje kot glavni urednik in predsednik pripomogel k temu, da je postala mednarodno prepoznavna.

Evropsko nagrado za poezijo, ki od leta 2011 nosi ime Petru Krdu, bienalno podeljuje od leta 1987. Ideja nagrade je spoznavanje in zbliževaje kulture in literature države, ki nagrado podeljuje in države lavreata.

Med dosedanjimi prejemniki nagrade so Justo Jorhe Padron iz Španije, Vjačeslav Kuprijanov iz Rusije, Tomas Tranströmer iz Švedske, Miodrag Pavlović iz Srbije, Ana Blandiana iz Romunije, Vesna Parun iz Hrvaške, Petru Krdu iz Srbije in Adam Zagajewski iz Poljske.