Svet 16.12.2016 5:30

Znani prvi tekmovalni filmi 67. Berlinala

Berlin, 16. decembra - Znanih je prvih deset tekmovalnih filmov, ki se bodo na 67. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu potegovali za zlatega medveda. Organizatorji Berlinala pa so v četrtek razkrili še štiri filme, ki bodo prikazani v sekciji Berlinale Special. Filmski festival v Berlinu bo potekal od 9. do 19. februarja.

Nemčija, Berlin. 66. mednarodni filmski festival Berlinale. Arhiv STA. Foto: Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
66. mednarodni filmski festival Berlinale.
Arhiv STA.
Foto: Xinhua/STA

V glavnem tekmovalnem programu bodo prikazali madžarski film On Body and Soul, ki ga je režirala Ildiko Enyedi, romunsko-nemško-francosko koprodukcijo Ana, mon amour v režiji Calina Petra Netzerja, nemški dokumentarec Beuys o umetniku Josephu Beuysu v režiji Andresa Veiela in portugalsko-francosko koprodukcijo Colo, ki jo je režirala Teresa Villaverde.

V tekmi za zlatega medveda je tudi ameriški film The Dinner režiserja Orena Movermana, v katerem je zaigral Richard Gere, francosko-senegalsko-belgijsko-nemško-libanonsko koprodukcija Felicite v režiji Alaina Gomisa, britanski film The Party režiserke Sally Potter in poljsko-nemško-češko-švedsko-slovaško koprodukcija Spoor v režiji Agnieszke Holland.

Za medvede se bosta potegovala tudi finski film The Other Side of Hope režiserja Akija Kaurismakija in čilsko-nemško-ameriško-španska koprodukcija A Fantastic Woman, ki jo je režiral Sebastian Lelio.

V sekciji Berlinale Special pa bodo med drugim prikazali španski film The Queen of Spain, ki ga je režiral Fernando Trueba in kubansko-špansko koprodukcijo Last Days in Havana režiserja Fernanda Pereza.