Slovenija 16.12.2016 10:44

V Galeriji Škuc ter Centru in Galeriji P74 razstavi v sklopu projekta Druga eksplozija

Ljubljana, 16. decembra - Po odprtju razstave v Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova so v Ljubljani v sklopu projekta Druga eksplozija - 90. leta odprli še razstavi v Centru in Galeriji P74 ter Galeriji Škuc. Projekt, ki prinaša prvo predstavitev radikalnih praks vizualne umetnosti 90. letih v Sloveniji, poteka sočasno v Ljubljani in Slovenj Gradcu.

Kot so zapisali v Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E., kjer so projekt pripravili v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti, Slovenj Gradec, so, po eksploziji neoavantgarde v 60. letih minulega stoletja, 90. leta prinesla novo eksplozijo umetniške produkcije, ki predstavlja svojevrstno nadaljevanje radikalnih umetniških praks 60. in 70. let.

Razstave v Ljubljani izpostavljajo segment umetniške produkcije, ki ga je mogoče označiti kot umetnost po postmodernizmu. Beseda teče o novi politizaciji, novi socialni umetnosti, novi javni umetnosti, postkonceptualnih praksah, spletni umetnosti, oblikovanju novih neformalnih modelov produkcije in prezentacije ipd.

Sodobna umetnost 90. letih v Sloveniji podobno kot drugje uvaja nove oblike neposredne komunikacije in dialoga s publiko, participacijo, usmerja se h kritični socialnosti, eksperimentira z različnimi modeli kulturnih institucij in je transdisciplinarna.

Po ljubljanskih razstaviščih se predstavljajo Jože Barši, Vuk Ćosić, Maja Licul, Marko Peljhan, Alenka Pirman, Tadej Pogačar, Marjetica Potrč, Marija Mojca Pungerčar, Franc Purg, Anja Šmajdek, Nika Špan, Apolonija Šušteršič in Janja Žvegelj.

V galeriji Škuc so ob tem zapisali, da razstava Druga eksplozija tri ljubljanska razstavišča združuje v enoten razstavni projekt, ki ponuja vpogled v izsek najprogresivnejših umetniških prijemov desetletja.

Za Galerijo Škuc ima razstava še poseben pomen, saj je večina vanjo vključenih umetnikov zaznamovala delovanje galerije v tistem času, poleg tega je velik del predstavljenih del nastal za razstave v Škucu. Razstava je tako tudi reprezentativen vpogled v doslednost razstavne politike Galerije Škuc ter njene zavezanosti eksperimentu in nenehnemu potiskanju meja umetnosti, so še zapisali v Galeriji Škuc.

Razstave spremlja skupen katalog v založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. z besedili Boža Repeta, Tadeja Pogačarja, Nine Popič in Polone Poberžnik, Dejana Habichta, Barbare Sterle Vurnik, Vladimirja Vidmarja in Tjaše Pogačar Podgornik.

Koroški del raziskave 90. let minulega stoletja je predstavljen v Koroški galeriji likovnih umetnosti in Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu. Kot so še zapisali organizatorji projekta, je prav ta dvojna perspektiva "središča" in "roba" ključna za njegovo razumevanje in vzpostavljanje kompleksnejše podobe.

Večletni raziskovalni in izobraževalni projekt Druga eksplozija - 90. leta sicer vključuje še serijo javnih predavanj in študijski razstavi v Centru in Galeriji P74 v letih 2014 in 2015, ki sta bili posvečeni širšemu kulturnemu in družbenemu kontekstu devetdesetih.