Svet 18.12.2016 6:00

V Münchnu razstava španskega slikarstva 17. stoletja

München, 18. decembra - V razstavišču Kunsthalle v Münchnu je do 26. marca na ogled razstava z naslovom Zlato stoletje - obdobje Velazqueza. Na njej je z okoli 150 deli španska umetnost tega časa predstavljena v vsej svoji raznolikosti in barvitosti.

Kot piše na spletni strani razstavišča, je špansko zlato stoletje eno najbolj vznemirljivih poglavij v zgodovini zahodne umetnosti. To je bilo obdobje mojstrov, kot so bili El Greco, Diego Velazquez, Francisco de Zurbaran in Bartolome Esteban Murillo.

Postavitev združuje tako dela, ki so jih ustvarili našteti umetniki, kot tudi dela manj znanih umetnikov, kot sta bila denimo Alonso Cano in Gregorio Fernandez.

S poudarkom na umetnostnih centrih, kot so bili Toledo, Valencia, Sevilla in Madrid, razstava predstavi razvoj umetnosti v Španiji, kjer je bila v 17. stoletju umetnostna produkcija neločljivo povezana s političnim in družbenim razvojem.

Španska umetnost je dosegla svoj vrhunec v času, ko se je država, ki je bila nekdaj evropska velesila, soočala z izgubo politične moči in vedno večjim vplivom protestantizma. Kot še piše na spletni strani razstavišča, sta v obdobju spora med cerkvijo in kraljem vizualni jezik umetnosti in ikonografija prvenstveno služila kot instrument politične propagande z namenom vzdrževanja iluzije moči in stabilnosti.

Razstava je nastala v sodelovanju z berlinsko Slikarsko galerijo.