Slovenija 20.12.2016 8:32

V Ulični galeriji Neja Tomšič s projektom Čaj za pet - Opijske ladje

Ljubljana, 20. decembra - V Ulični galeriji na Vegovi ulici bodo danes ob 17. uri odprli razstavo vizualne umetnice in pesnice Neje Tomšič. V sklopu cikla Mimogrede bo umetnica predstavila risbe iz projekta Čaj za pet - Opijske ladje. Osrednji del projekta je pet ročno poslikanih čajnih setov za kitajski čajni obred, s katerim bo umetnica v januarju zaokrožila razstavo.

Ljubljana. Producentka, raziskovalka in projektni koordinator Neja Tomšič. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Producentka, raziskovalka in projektni koordinator Neja Tomšič.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Neja Tomšič v projektu Čaj za pet - Opijske ladje raziskuje trgovino z opijem in čajem v drugi polovici 18. in v 19. stoletju. Na treh razstavnih panojih v Tam-Tamovi Ulični galeriji bo predstavila risbe treh ladij: Sylph, Eamont in Sea Witch. Vsaka od njih je povezana z enim poglavjem v zgodovini trgovine z opijem.

Kot je umetnica povedala za STA, je na risbah v obliki miselnih vzorcev predstavila zgodovinske osebe in dogodke, povezane s posamezno ladjo (npr. njenega lastnika, kapitana, oblikovalca, potnike). Risbe tako predstavljajo pomembne zgodovinske dogodke, kolonizacijo in nastanek korporacij, ki delujejo še danes, je pojasnila.

Razstava bo na ogled do 23. januarja. Neja Tomšič bo postavitev zaokrožila z izvedbo kitajskega čajnega obreda za pet udeležencev v prostoru za druženje Ziferblat. Načrtuje več obredov, ki bodo potekali med 17. in 20. januarjem, zanje pa je potrebna predhodna najava. Čaj bo umetnica postregla v petih čajnih setih, ki jih je poslikala. Keramiko je sicer izdelala Anja Slapničar.

Za kitajski čajni obred se je avtorica projekta odločila, ker je zgodovina trgovine z opijem posledica trgovine s čajem. Vsak čajni set predstavlja eno opijsko ladjo in njeno zgodbo, ki jo bo Neja Tomšič udeležencem čajnega obreda tudi predstavila.

Neja Tomšič je vizualna umetnica in pesnica, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je svoja dela predstavljala na samostojnih in skupinskih razstavah ter bralnih dogodkih.

Kot študentka je sodelovala na več mednarodnih simpozijih, med drugim na New School v New Yorku ter v galeriji John Hansard na Univerzi v Southhamptonu. Nastopala je v gledaliških predstavah Škrip Orkestra in Škrip Inc. režiserke Jelene Rusjan, ustvarila pa je tudi žive vizualije za aktualni album Katje Šulc Kamlisajlan.

Ulična galerija je skupni projekt podjetja Tam-Tam in CUK Kino Šiška, projekt Neje Tomšič pa nastaja v produkciji Muzeja tranzitornih umetnosti - MoTA.