Slovenija 19.12.2016 14:15

V Ljubljani bodo odprli center za poezijo v spomin Šalamunu

Ljubljana, 19. decembra - Natanko dve leti po smrti pesnika Tomaža Šalamuna bo v prostorih Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti na Cankarjevi cesti zaživel po njem imenovan center za poezijo. V centru, ki bo odprt vsem ljubiteljem poezije, si bo mogoče ogledati tudi Šalamunovo knjižno zbirko, namenjen pa bo tudi predstavitvam, pogovorom in drugim kulturnim dogodkom.

Ljubljana. Pokojni pesnik Tomaž Šalamun. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pokojni pesnik Tomaž Šalamun.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Slavnostno odprtje centra bo prihodnji torek, 27. decembra, na drugo obletnico Šalamunove smrti. Na prireditvi, ki bo potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, bo slavnostni govornik minister za kulturo Tone Peršak.

Center za poezijo Tomaža Šalamuna bo oblikovan tako v kulturne kot študijske namene. Z njim bo pesniška beseda v samem središču Ljubljane pridobila nov prostor, posvečen liriki, ki bo obenem knjižnica, dokumentacijski center in ustvarjalni prostor, so sporočili z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

V njem bo svoje mesto dobila tudi knjižna zbirka Tomaža Šalamuna, ki jo je javnosti v uporabo zaupala Metka Krašovec, njen skrbnik pa bo pisatelj in urednik Aleš Šteger. Zbirka vsebuje knjige poezije, literarne teorije in leposlovja, v njej pa je tudi precej izvirnih knjig uglednih tujih avtorjev s posvetili. V zbirki so tudi vse Šalamunove avtorske knjige in prevodi njegove poezije v 20 tujih jezikov ter revije, v katerih so objavljene njegove pesmi.

Prostor, ki je zasnovan po idejnem načrtu Dekleva-Gregorič arhitektov, bo, kot upajo v JSKD, s pomočjo sodelovanja z Društvom slovenskih pisateljev, Zvezo kulturnih društev Slovenije, številnimi založbami ter pesniškimi iniciativami doma in po svetu postal center za poezijo tako na državni kot tudi na mednarodni ravni.

Tomaž Šalamun (1941-2014) je bil eden najboljših in najbolj plodnih slovenskih pesnikov. Svoj prihod na pesniško prizorišče je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966. Bil je osrednji literarni predstavnik slovenske neoavantgarde, zlasti konceptualizma. Sodeloval je pri različnih umetniških projektih in v skupini literarnih in likovnih umetnikov OHO. V skoraj pol stoletja delovanja je izdal blizu 50 pesniških zbirk, njegova dela pa so dostopna tudi v številnih prevodih in antologijah.