Svet 20.12.2016 5:30

Založba knjige z Van Goghovimi skicami nizozemskemu muzeju grozi s tožbo

Pariz, 20. decembra - Francoska založba Le Seuil, ki je izdala knjigo s 65 doslej neznanimi risbami s črnilom slovitega nizozemskega umetnika Vincenta Van Gogha, je Van Goghovemu muzeju zagrozila s tožbo. Muzej naj bi po navedbah založbe z izpodbijanjem avtentičnosti v knjigi objavljenih risb škodil prodaji dela, ki je izšlo v šestih državah.

Takoj, ko je novembra izšla knjiga z angleškim naslovom Vincent Van Gogh, The Fog of Arles: The Rediscovered Sketchbook, v kateri so objavljene skice, ki naj bi jih Van Gogh narisal v poslovno knjigo hotela v Arlesu, so se začela pojavljati ugibanja o avtentičnosti del.

Med najbolj glasnimi dvomljivci so bili predstavniki Van Goghovega muzeja, ki so risbe označili za ponaredek, saj naj ne bi odražale sloga velikega umetnika. O njih so zapisali, da so "monotone, okorne in nestvarne".

Pri založbi so v izjavi za javnost zapisali, da bodo od muzeja zahtevali odškodnino za po njihovem mnenju "neutemeljeno in zahrbtno kampanjo", pri čemer še niso navedli, kateri pravni postopek bodo uporabili za dosego cilja.

Poznavalka Van Goghovega dela Bogomila Welsh-Ovcharov, ki je pripravila pričujoče delo, predstavnikom nizozemskega muzeja očita, da presojajo fotografije umetnikovih skic v knjigi, namesto da bi podali strokovno oceno desetih originalov, ki jim jih je posredovala, piše francoska tiskovna agencija AFP.

S tožbo grozi tudi neimenovana lastnica skic, ki jih je hranila 60 let.

Van Goghov muzej je zavrnil pobudo založbe Le Seuil, da bi pripravil skupno strokovno javno razpravo, na kateri bi lahko svoje trditve argumentirali strokovnjaki. Kot so zapisali, najprej zahtevajo odgovore na vprašanja, ki so jih poslali založbi. Do tedaj ne nameravajo organizirati nobene javne razprave kot tudi ne odgovarjati na vprašanja, še piše AFP.