Slovenija 19.12.2016 16:50

Novi predsednik združenja dramskih umetnikov igralec Gašper Tič

Ljubljana, 19. decembra - Dramski igralec Gašper Tič je novi predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS). Izvoljen je bil konec tedna na rednem volilnem občnem zboru ZDUS, kjer so ga soglasno podrli predstavniki ansamblov slovenskih poklicnih gledališč, upokojenih dramskih umetnikov in samostojnih ustvarjalcev. Na mestu predsednika bo nasledil Branka Šturbeja.

Ljubljana. Igralec Gašper Tič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec Gašper Tič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Izvoljeni člani predsedstva ZDUS pa so Alen Jelen, Alenka Pirjevec, Lara Janković, Neda Rusjan Bric, Staša Mihelčič in Tatjana Ažman. Mandat vseh organov društva traja štiri leta, piše na spletni strani ZDUS.

Gašper Tič (1973) je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) zaključil četrti letnik z vlogo gospoda Puntile v Gospodu Puntili in njegovem hlapcu Mattiju, v letniku profesorjev Kristijana Mucka in Dušana Mlakarja.

Že v času študija je igral v več gledališčih, leta 1997 pa se je zaposlil v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL), v katerem je deloval do leta 2004, ko se je odločil, da se vrne v rodni Koper. Leto kasneje se je ponovno zaposlil v MGL, kjer ga lahko "vsako sezono spremljamo vsaj v dveh vlogah, ki so prežete z njegovo izvirno energijo, ki mu omogoča, da so ustvarjeni liki raznovrstni", piše na spletni strani Sigledal.

Režira tudi v drugih gledališčih, za seboj pa ima bogato televizijsko kariero. Nastopil je v več celovečernih filmih in posnel več kratkih filmov ter literarnih oddaj in radijskih iger.

Za svoje vloge je prejel univerzitetno Prešernovo nagrado, Severjevo in Sterijino nagrado ter zlato paličico. Za vlogo Vasilija Ohlobistina pa je prejel nagrado ZDUS.