Svet 21.12.2016 5:30

V avstrijski prestolnici razstava ob 150-letnici dunajskega valčka

Dunaj, 21. decembra - V knjižnici mestne hiše na Dunaju je na ogled razstava, posvečena dunajskemu valčku. Povod zanjo je letošnja 150-letnica skladbe Johanna Straussa mlajšega Na lepi modri Donavi, ki velja za neuradno avstrijsko himno in eno najpogosteje izvajanih glasbenih del na svetu. Razstava pripoveduje o njenem nastanku, širjenju in vplivu.

Avstrija, Dunaj. Glavno mesto Avstrije. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Glavno mesto Avstrije.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Dunajski valček oziroma skladba Na lepi modri Donavi sodi med najbolj prepoznavne dunajske izvozne artikle. Skladatelj jo je napisal v zimskih mesecih leta 1866.

Prva izdaja za klavir je izšla 15. februarja 1867 na dan njene premiere, kar je bilo za tisti čas zelo neobičajno. Razlog za to je bil velik interes, ki še danes ne pojenja. Sledili so številni ponatisi, tudi v tujini, predelave za najrazličnejša glasbila in zasedbe, virtuozne parafraze kot tudi citati v delih drugih skladateljev in Straussa samega.

Skladba je obvezen del tako tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov kot dunajskega Opernega plesa. Zaslediti jo je mogoče v mnogih filmih, revijah, plesnih in gledaliških predstavah, romanih in celo strokovni literaturi.

Razstava, posvečena 150. jubileju tega dela, je brezplačno na ogled do 12. maja prihodnje leto, so sporočili iz predstavništva mesta Dunaj Eurocomm PR.