Na hitro prelistano 24.12.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. decembra - Pri založbi Modrijan so izdali roman švedskega pisatelja Hjalmara Söderberga Resna igra, pri založbi ZRC pa monografijo Borisa Golca z naslovom Valvasor: Njegove korenine in potomstvo do danes. Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga britanske biologinje Allane Collen 10-odstotno človek ter delo Laure Overdeck za otroke Matematika za lahko noč.

RESNA IGRA - EDEN NAJBOLJŠIH ŠVEDSKIH LJUBEZENSKIH ROMANOV

Resna igra (1912) velja za najboljši portret Stockholma v švedski književnosti ter za enega najboljših švedskih ljubezenskih romanov. Opisuje dolgo in mučno ljubezensko razmerje med Arvidom Stjärnblomom in Lydio Stille. Arvid je mlad, obetaven novinar, ki se zaljubi v prikupno Lydio, hčer priznanega stockholmskega slikarja. Arvid se kljub zaljubljenosti noče vezati, ker se boji izgube svobode. Lydia se poroči z drugim. Arvid se zaplete z več ženskami, z eno ima nezakonskega sina. Pozneje se poroči, a ne z Lydio. Po desetih letih se po naključju ponovno srečata. Začenjata se videvati in tokrat Lydia, ki se je z možem razšla, od Arvida ne pričakuje zakonske zveze. Tokrat je ona tista, ki želi ostati svobodna.

Roman je tudi kronika tedanjega časa. Pisatelj v duhu novinarskega okolja glavnega junaka z mnogimi detajli popiše duhovno ozračje, kulturno dogajanje v Stockholmu, znane osebnosti, pa tudi dnevnopolitično dogajanje, kjer pride do izraza njegova politična angažiranost. Veliko je tudi referenc na literarna dela, glasbo in filozofe, vendar je vse le ozadje za tragično ljubezensko zgodbo. Po romanu, ki ga je za slovenske bralce prevedla Danni Stražar, sta bila posneta dva švedska filma (1945 in 2016).

Švedski pisatelj, dramatik, pesnik in časnikar Hjalmar Söderberg (1869-1941) velja za enega največjih švedskih stilistov. Je eden redkih književnikov s preloma 19. v 20. stoletje, ki s časom pridobiva nove bralce. V slovenskem prevodu je na voljo še njegova zbirka kratke proze Vinjete.

VALVASOR - MONOGRAFIJA O VALVASORJEVIH PREDNIKIH IN POTOMCIH

Pričujoča knjiga zgodovinarja Borisa Golca sledi lanskemu izidu monografije o rodbini Valvasor od začetkov do ugasnitve rodbinskega imena in je drugo delo v zbirki Thesaurus memoriae. V ospredju sta polihistor Janez Vajkard v luči svojih prednikov in družinskega okolja ter njegovo celotno potomstvo do današnjih dni, za katero je do leta 2006 zmotno veljalo, da je najverjetneje usahnilo že v prvi generaciji in da Valvasor nima živečih potomcev.

Monografija je razdeljena na tri dele. V prvem so strnjena glavna spoznanja o Valvasorjevi življenjski poti, vključno s prikazom njenih senčnih plati. Drugi del je posvečen njegovi primarni družini in prednikom po obeh starših, katerih korenine segajo tudi v Italijo in Avstrijo, v tretjem pa je prikazanih vseh 13 generacij potomcev. Predstavljen je tudi odnos potomcev do Vajkarda skozi vse rodove do danes. Od več kot 100 živečih potomcev, ki večinoma živijo v Avstriji, na Slovenskem pa ni nikogar od leta 1941, je za svojo genealoško zvezo s kranjskim polihistorjem doslej vedel le eden.

10-ODSTOTNO ČLOVEK - KNJIGA O POMENU MIKROBOV ZA ČLOVEŠKO TELO

Britanska biologinja Alanna Collen bralca popelje na napeto in poučno popotovanje v skrivnostni svet "naših" mikrobov. "Se zavedate, da v svojem odsevu v ogledalu vidite samo deset odstotkov človeka? Ob vsaki človeški celici nosite še devet prisklednikov - mikroorganizmov," piše na zavihku knjige. Bralec bo ugotovil, da brez njih ne bi bil živ, kaj šele zdrav. "Z raziskovanjem človeškega mikrobioma smo na pragu nove dobe razumevanja in preprečevanja bolezni - debelosti, alergij, avtoimunskih in duševnih motenj, morda celo raka," meni avtorica, ki je pri 22 letih tri mesece preživela v osrčju rezervata za prostoživeče živali Krau na Malajskem polotoku.

Ko se je vrnila domov v London, je zbolela za tropsko boleznijo. Zdravljenje z antibiotiki ji je prineslo več stranskih učinkov, zato se je začela poglabljati v svet mikrobov. Za prevod dela je poskrbela Polona Mertelj.

MATEMATIKA ZA LAHKO NOČ - MATEMATIČNE NALOGE ZA MALE IN VELIKE OTROKE

Knjiga s podnaslovom Dober izgovor za ponočevanje prinaša več matematičnih nalog, ki so namenjene trem starostnim skupinam otrok: malčkom, majhnim in velikim otrokom. Poglavja obravnavajo otrokom zanimive teme, kot so izjemna vozila, hrana, ki eksplodira, zabavni kečap, divja ježa. Knjigo krasijo ilustracije Jima Paillota. Besedilo je prevedla Mojca Vodušek.