Slovenija 21.12.2016 8:11

Tudi letos bodo najdaljšo noč pospremili kratki filmi

Ljubljana, 21. decembra - Na pobudo Slovenskega filmskega centra bo na današnji današnji zimski solsticij v 19 kinematografih, članih Art kino mreže, potekala Noč kratkih filmov. Osrednje praznovanje se bo ob 17. uri začelo v Slovenski kinoteki, kjer bodo ponudili filme v šestih sklopih, posebna pozornost bo namenjena animiranim filmom za otroke.

Ljubljana. Film, televizija. Foto: Nebojsa Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Film, televizija.
Foto: Nebojsa Tejić/STA
Arhiv STA

Noč kratkih filmov je mednarodni dogodek, ki v ospredje postavlja kratko filmsko formo. Prvikrat so ga francoske filmske institucije izvedle leta 2011. Število držav, pridruženih dogodku, vsako leto narašča, letos jih je že več kot 50, Slovenija se je iniciativi pridružila leta 2014.

Program v Slovenski kinoteki bo ob 17. uri uvedla projekcija kratkega filma Zid Žareta Lužnika iz 1982, ki mu bo sledilo pet filmov iz sklopa klasik. Nato bodo prikazali animirane filme za odrasle, sledil bo izbor 19. Festivala slovenskega filma, temu pa še študentski filmi Akademije za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani (AGRFT) in novogoriške akademije umetnosti, izbor Postaje DIVA/SCCA-Ljubljana ter izbor Festivala kratkega filma v Ljubljani.

Kratke filme si bo danes mogoče ogledati tudi v kinematografih Art kino mreže v Celju, Črnomlju, Domžalah, Idriji, Izoli, Mariboru, Novi Gorici, Ptuju, Radovljici, Rogaški Slatini, Sežani, Slovenj Gradcu, Škofji Loki, Šmarju pri Jelšah, Tolminu, Trbovljah, Velenju, Vrhniki in Žireh. Filme bodo ponudili še v Layerjevi hiši v Kranju. Prireditvi se letos pridružuje tudi nacionalna televizija, ki bo na TVS 2 ob 23. uri prikazala pet kratkih filmov.

Slovenski filmski center (SFC) je tudi letos k sodelovanju povabil Društvo slovenskih režiserjev, Društvo slovenskega animiranega filma, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken, AGRFT, Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici ter Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Zavod za sodobno umetnost SCCA - Ljubljana. Tehnično pomoč bo nudil Studio Viba film.

Obisk dogodkov je brezplačen, ogled nekaterih filmov pa bo omogočen tudi na Vimeo kanalu SFC, so sporočili iz filmskega centra.