Svet 21.12.2016 6:00

V Rimu po desetletju na ogled dela Anisha Kapoorja

Rim, 21. decembra - V rimskem razstavišču Macro je na ogled 30 del britansko-indijskega kiparja Anisha Kapoorja. Med pomembnejšimi eksponati sta skulptura Sectional Body Preparing for Monadic Singularity, ki je bila na ogled v parku pariške palače Versailles, ter delo Internal Objects in Three Parts, ki je bilo razstavljeno v amsterdamskem Rijksmuseumu.

Kapoor slovi po velikih instalacijah in stvaritvah z zrcali. Razstava v Rimu vključuje kar nekaj del, ki doslej še niso bila na ogled. Dobitnik Turnerjeve nagrade leta 1991 ter nagrade duemila na beneškem likovnem bienalu leto poprej se v Rimu predstavlja prvič po desetih letih, navaja italijanska tiskovna agencija Ansa.

Na razstavi, ki jo je kuriral Mario Codognato in je na ogled do 17. aprila 2017, je mogoče zaznati nenehni dialog med notranjim in zunanjim, konkavnim in konveksnim, hkrati pa obiskovalca vodi na arhetipsko, intimno in dialoško popotovanje skozi Kapoorjevo delo. Umetnik slovi po tem, da s svojimi deli prevprašuje materije, dinamiko zaznavanja ter moč metafor.

"Da postaneš umetnik, potrebuješ nekaj časa. Ne zgodi se takoj. Potreben je nenehen trud. Gre za dolg proces, v katerem se sprašuješ o smiselnosti svojega dela. A poraza se ne smeš ustrašiti. Vse je del tveganja, ki se mu umetnik mora izpostaviti," je povedal Kapoor, ki zagovarja stališče, da to, kaj delo sporoča, ne sme biti težava umetnika.

Poleg monumentalnih skulptur so na rimski razstavi na ogled tudi njegove slike/reliefi, kakršno je delo Unborn.