Slovenija 21.12.2016 13:37

Bibliotekarska Čopova diploma Bredi Podbrežnik Vukmir in Tatjani Likar

Ljubljana, 21. decembra - Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, in Tatjana Likar iz direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo prejmeta letošnjo Čopovo diplomo, stanovsko nagrado Zveze bibliotekarskih društev Slovenije za izjemne dosežke na strokovnem področju. Podelitev bo ob 19. uri v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Ljubljana. Tatjana Likar z ministrstva za kulturo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Tatjana Likar z ministrstva za kulturo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Direktorica Matične knjižnice Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktorica Matične knjižnice Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Krovna organizacija slovenskih knjižničarjev, ki je pravkar stopila v 70. leto delovanja, svojim članom za dosežene rezultate na področju knjižničarstva podeljuje Čopovo diplomo, Čopovo priznanje in Čopovo plaketo.

S prvo nagrajuje izredno pomembno življenjsko delo na področju knjižničarstva, ki je širšega pomena in prispeva k ugledu in napredku knjižničarske stroke. Čopovo priznanje podeli knjižničarjem za enkratne dosežke, ki so plod izvirnih strokovnih pristopov ali za posebne zasluge pri popularizaciji knjižničarstva, krepitvi ugleda knjižničarjev, knjižnic in knjižničarske stroke v javnosti ter za zasluge pri razvoju knjižnične dejavnosti. Čopovo plaketo pa stroka podeli organizacijam, društvom ali partnerjem, ki podpirajo delovanje knjižnic in izvedbo projektov.

Poleg Brede Podbrežnik Vukmir in Tatjane Likar, ki bosta prejeli Čopovo diplomo, bodo na nocojšnji slovesnosti podelili še Čopovo priznanje Urški Bajda, vodji šolske knjižnice v OŠ Tončke Čeč Trbovlje ter v Javnem zavodu Osnovna šola Marjana Nemca Radeče, Barbari Bračič Fabjančič iz Mestne knjižnice Ljubljana in Roži Kek, direktorici Mestne knjižnice Grosuplje. Čopovo plaketo pa bosta dobila Martin Žnidaršič in EBSCO Information Services.

Udeležence podelitve bo nagovoril tudi minister za kulturo Tone Peršak, so sporočili iz zveze bibliotekarskih društev.

Kot so utemeljili nagradi za življenjsko delo, Breda Podbrežnik Vukmir od leta 1993, ko je prevzela vodenje knjižnice v Kamniku, skrbi za oživljanje kamniških ljudskih pravljic in povedk, krepi zavest o kulturni dediščini ter vzpostavlja sinergijo z lokalnimi kulturnimi društvi. S svojo dejavnostjo aktivno prispeva k promociji dejavnosti splošnih knjižnic in k širjenju zavesti o njihovem pomenu ter skrbi za ugled stroke in knjižničarjev.

Tatjana Likar, od leta 2003 zaposlena na ministrstvu za kulturo za področje knjižnične dejavnosti, si prizadeva za rešitve, ki prispevajo k razvoju in delovanju knjižničnega sistema Slovenije in k njegovi povezanosti s sorodnimi sistemi, ter za dostopnost kvalitetnih knjižničnih storitev za vse prebivalce, piše v utemeljitvi.