Svet 22.12.2016 6:00

V dunajskem muzeju Spodnji Belvedere razstava Je to bidermajer?

Dunaj, 22. decembra - V dunajskem muzeju Spodnji Belvedere so na ogled postavili razstavo Je to bidermajer? - Amerling, Waldmüller in drugi. Postavitev združuje slike, nastale med letoma 1830 in 1860. Obravnavano obdobje ima sicer svoje začetke v bidermajerju, vendar sega prek njegovih okvirov, piše na spletni strani muzeja. Razstava bo odprta do 12. februarja.

Kot pokaže razstava, je slikarstvo v obravnavanih desetletjih doživljalo razcvet. Obenem opozori na neodvisni razvoj slikarstva, ki ga ni mogoče preprosto popredalčkati pod umetnostni slog bidermajer.

Postavitev uvedejo dela iz 30. let 19. stoletja, ki pričajo o visokem standardu slikarstva v Avstriji in še posebej na Dunaju v tistem času. Novi vrhunec je umetnost dosegla v 50. letih 19. stoletja, ko so se dokončno uveljavile vse inovacije v slikarskem slogu in kompoziciji.

Razstava se osredotoča na dela s profano vsebino, na njej so na ogled slike, ki prikazujejo vsakdanje življenje: portreti, krajine in žanrski prizori. Poudarek je na Dunaju, še posebno mesto pa imajo na razstavi dela Ferdinanda Georga Waldmüllerja.

Slednjega se, kot piše na spletni strani muzeja, pogosto napačno označuje za bidermajerskega slikarja, pri tem pa se "spregleda" dejstvo, da je umetnik svoja najbolj znana dela ustvaril po letu 1848. Ob njegovih delih so na ogled slike, ki so nastale v drugih umetnostnih centrih tistega časa in ki osvetlijo vzporednice in medsebojne vplive.

Del postavitve je posvečen oblikovanju interierja, še posebej pohištva, ki je v tistem času prav tako doživelo velik razvoj.