Svet 23.12.2016 12:35

V Moskvi odprli Center slovanskih kultur

Moskva, 23. decembra - Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur (FSK) s sedežem v Ljubljani je v sodelovanju z Vserusko knjižnico za tuje literature Rudomino v ruski prestolnici odprla Center slovanskih kultur. To je prvi tovrstni center, v katerem se bo, tako preko knjig kot preko pestrega programa, ohranjala ter predstavljala kulturna dediščina slovanskih držav.

Radlje ob Dravi, dvorec. Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Radlje ob Dravi, dvorec.
Direktorica Foruma slovanskih kultur Andreja Rihter.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Odprtja Centra slovanskih kultur so se udeležili veleposlaniki iz Srbije, Poljske, Češke, Črne gore, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške in Slovenije, ki so v svojih nagovorih izpostavili velik pomen centra.

Slovenski veleposlanik v Moskvi Primož Šeligo je med drugim povedal, da promocijski projekti FSK niso usmerjeni le v slovanske države, ampak tudi v širši evropski prostor, nekaj projektov pa je doseglo tudi prekomorske države.

Predlagal je, da podobni centri zaživijo tudi v frankofonskem, germanskem in romanskem kulturnem okolju. "Verjamem, da bi ti centri lahko zelo uspešno približali slovansko ustvarjalno misel ostalim evropskim kulturam in predstavili posebnosti vsake kulture, ki v besedah in drugih izraznih oblikah določa vsak narod zase," je dodal.

Direktorica FSK Andreja Rihter je na torkovem odprtju izrazila veselje, da se uresničuje ideja o ustanovitvi slovanskega kulturnega centra. "To, da se nahaja v tretji največji ruski knjižnici, ki ima preko 14 milijonov dokumentov, je zelo pomembno, saj je jezik in z njim literatura, s svojo pestrostjo, podobnostmi ter razlikami ter zgodbami, ki jih nosi v sebi, največja in najbogatejša dediščina, ki jo premore svet," je dodala.

Center slovanskih kultur bo na dobrih 130 kvadratnih metrih po besedah Andreje Rihter postal vozlišče srečevanj z uporabniki knjižnice, načrtnimi obiskovalci, radovedneži, ki si želijo spoznati novodobne Slovane, in vseh, ki iščejo nove poti na poti v prihodnosti. "Zelo smo si različni, naše zgodovinske poti so se razhajale, toda ostala je naša slovanska duša, čustva, slovanski jeziki. In vse to nas povezuje," je še dejala ob odprtju.

Slavnostni trak je, v prisotnosti Mihaila Švidkoja, posebnega odposlanca ruskega predsednika za mednarodno kulturno sodelovanje, Andreja Rihter prerezala skupaj z Allo Manilovo, namestnico ministra za kulturo Ruske federacije, in Vadimom Dudo, direktorjem Rudomine.

Mednarodna ustanova FSK je bila uradno ustanovljena 29. junija 2004 v Ljubljani. Ustanovne članice so bile Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Makedonija, Poljska, Rusija, Slovenija, Srbija in Črna gora. Kmalu so se jim pridružile še Belorusija, Češka, Slovaška in Ukrajina.