Svet 24.12.2016 5:00

V Dubrovniku razstava del Francisa Bacona

Dubrovnik, 24. decembra - V Umetniški galeriji Dubrovnik so na ogled postavili razstavo del britanskega slikarja Francisa Bacona (1909-1992). Na postavitvi z naslovom Meje uma so združene Baconove risbe s pastelom in svinčnikom iz zbirke italijanskega zbiratelja Christiana Lovatellija Ravarina. Razstava bo na ogled do 27. februarja.

Hrvaška, Dubrovnik. Hrvaško mesto Dubrovnik, Stradun. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Dubrovnik.
Hrvaško mesto Dubrovnik, Stradun.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Umetnik je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina z Ravarinom prijateljeval v času, ko je dopustoval v Italiji, sicer pa sta stike po besedah ravnateljice Umetniške galerije Vesne Delić Gozze ohranjala vse življenje.

Kot je ravnateljica še povedala na četrtkovem odprtju razstave, predstavljena dela dobro prikažejo vse značilnost avtorja pa tudi, zakaj Bacon velja za enega največjih slikarjev 20. stoletja. Dodala je, da je Bacon skozi svoja dela prikazal vso eksistencialno grozo tistega časa. Primerjala ga je z velikanom svetovne kinematografije Rainerjem Wernerjem Fassbinderjem in spomnila na njegov film Hrepenenje Veronike Voss, v katerem prav tako prevlada brezup.

Bacon se je rodil leta 1909 v Dublinu. Imel je težak odnos z očetom, vojnim veteranom in trenerjem dirkalnih konj, ki se ni mogel sprijazniti s homoseksualnostjo svojega sina. Leta 1926 se je umetnik preselil v London, kjer je pričel prebirati dela nemškega filozofa Friedericha Nietzschea in se posvečati oblikovanju pohištva in interierjev. Zaslovel je leta 1944 s sliko Tri študije za figure na vznožju razpela.