Svet 26.12.2016 6:00

V Washingtonu februarja razstava renesančnih skulptur iz delavnice Della Robbie

Washington, 26. decembra - V Nacionalni galeriji umetnosti v Washingtonu za februar napovedujejo odprtje razstave z naslovom Della Robbia - kiparstvo v barvi v renesančnih Firencah. Na njej bo predstavljenih 40 del iz delavnice Luce Della Robbie in rivalske delavnice Buglioni. Večinoma bo šlo za dela iz ameriških zbirk, nekaj bo tudi mednarodnih izposoj.

Kipar Luca della Robbia je sprva ustvarjal v marmorju in bronu, kasneje v poslikani fajansi. Sestavil je posebno glazuro, s katero je prevlekel svoje kipe, s čimer si je pridobil sloves enega najbolj inovativnih umetnikov 15. stoletja.

Skulpture, ki so jih ustvarili Della Robbia in njegova delavnica, še danes očarajo s svojo čudovito neprepustno belino, sinjo modro, zeleno, škrlatno in rumeno barvo in veljajo za izjemne izdelke italijanske renesančne umetnosti.

Dela Della Robbie in njegove delavnice so bila zelo priljubljena pri Američanih, ki so v poznem 19. stoletju in v zgodnjem 20. stoletju potovali v Italijo in hoteli nekaj renesanse odnesti s seboj domov.

Na razstavi bodo predstavljena dela, ki so jih ustvarili Della Robbia, njegov nečak Andrea Della Robbia (1435-1525) pa Andrejevi sinovi ter delavnica Buglioni. Med drugim bo na njej mogoče videti mojstrovino Luce della Robbie Obiskovanje, ki bo tokrat prvič razstavljena izven Italije.

Sicer pa bo na razstavi mogoče videti od različnih upodobitev Marije z otrokom, portretov in arhitekturnih dekoracij, do žanrskih figuric. Predstavljena bodo tako dela manjših mer kot tudi dela v naravi velikosti, ki bodo pokazala kako širok razpon del v poslikani fajansi je nastajal v delavnici Della Robbie, piše na spletni strani muzeja.

Luca dell Robbia se je rodil okoli leta 1399 v Firencah. Zlatarske obrti in kiparstva se je učil pri Ghibertiju. V primerjavi z naturalizmom kipov, ki jih je ustvarjal njegov sodobnih Donatello, so njegova dela harmonična in izrazito poduhovljena. Umrl je leta 1482.

Razstava v Washingtonu bo na ogled od 5. februarja do 4. junija 2017.