Slovenija 29.12.2016 8:00

Sedemdesetletni Tomo Vran bi z novimi deli lahko zapolnil dve galeriji

Ljubljana, 29. decembra - Svoj 70. rojstni dan danes praznuje slikar in grafik Tomo Vran, poznan tudi kot selektor Mednarodne likovne kolonije, ki bo prihodnje leto pod okriljem Ljubljana festivala doživela 20. izdajo. Še vedno je zelo dejaven, kot je dejal za STA, ima novih del toliko, da bi z njimi lahko zapolnil dva razstavna prostora. Februarja bo razstavljal na Obali.

Razstavi, ki jo bodo odprli 9. februarja v koprski galeriji Meduza, bo v prihodnjem letu sledilo še več drugih, med drugim si bo umetnikova dela mogoče ogledati še v Pilonovi galeriji v Ajdovščini in v murskosoboški galeriji, je povedal Vran, ki je svojo poklicno pot po študiju na ljubljanski akademiji za likovno umetnost začel kot predavatelj umetnostne zgodovine na slovenski in italijanski gimnaziji v Kopru in Piranu. Po dveh letih poučevanja je šest let vodil oddelek za industrijsko oblikovanje v Inštitutu Tomos v Kopru, od leta 1980 pa deluje kot svobodni umetnik.

V začetku ustvarjanja je bil, kot je povedal, zavezan figuraliki, deloval je tudi pod vplivom dizajna, pozneje pa se je tega osvobodil in šel v abstrakcijo, ki mu je nudila širši razpon izražanja.

Poleg likovnega ustvarjanja že 20 let oziroma od samega začetka deluje tudi kot selektor Mednarodne likovne kolonije, katere pobudnik je. Največja zanimivost kolonije je po njegovih besedah v tem, da v nasprotju z drugimi, ki običajno potekajo na podeželju, to pripravijo v središču mesta. Ljubljana je v poletnem času obarvana festivalsko in to se nehote prenaša tudi na platna oziroma druge likovne medije umetnikov, je pojasnil.

Na vprašanje, kako ocenjuje razmere na slovenskem trgu umetniških del, je odvrnil, da smo ga ob osamosvojitvi povsem porušili. "To smo storili z intenco, da se ustvari trg kulturnih dobrin, ki se nikoli ni oziroma je bil z davčnimi pritiski še bolj uničen," je menil.

Ob tem se mu zdi škoda, da smo uničili tudi vse iz časa prejšnje države, po čemer smo bili znani. Kot je poudaril, "nas je mednarodna likovna javnost nekoč poznala po Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in ljubljanskem grafičnem bienalu".

Tomo Vran se je rodil v Ljubljani, vendar že od otroštva živi v Kopru. Slikarstvo in grafiko je študiral pri profesorjih Maksimu Sedeju, Gabrijelu Stupici in Riku Debenjaku, diplomiral pa je leta 1972 pri Marjanu Pogačniku.

Od leta 1972 je član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, od leta 1994 pa tudi njen predsednik. Bil je tudi predsednik Kulturniške zbornice Slovenije in je podpredsednik Evropskega sveta umetnikov.

Svojo prvo samostojno razstavo je postavil leta 1981 v Trstu, do danes pa se je zvrstilo že okoli 60 predstavitev v Sloveniji, Italiji, Avstriji in Nemčiji, prav tako pa je sodeloval na številnih skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj.