Svet 29.12.2016 6:00

Španski avtor po 80 letih dokončal Lorcovo dramo

London, 29. decembra - Španski dramatik in pesnik Alberto Conejero se je spopadel z izzivom in nedokončani komediji brez naslova priznanega literata Federica Garcie Lorce dopisal dve dejanji. S tem je delo po 80 letih od Lorcove smrti zaključil, dal pa mu je tudi naslov, ki se v španščini glasi El sueno de la vida (Sanje o življenju), je poročal britanski The Guardian.

Garcia Lorca je bil najvidnejši predstavnik španskih nadrealistov, zbranih pod imenom Generacija '27. Literarna zgodovina ga prišteva tudi med pomembnejše španske dramatike 20. stoletja, deloval je še kot slikar, glasbenik in skladatelj.

Kmalu po izbruhu španske državljanske vojne leta 1936 so ga v bližini Granade zajeli in ubili vojaki španskega generala in kasnejšega diktatorja Francisca Franca. Za seboj je pustil nedokončano dramo, s katero se je sklenil spopasti njegov sodobnik Alberto Conejero.

Lorca je napisal zgolj prvo dejanje dela, ki je bilo doslej znano kot komedija brez naslova. Conejero je napisal preostali dve dejanji in dramo naslovil El sueno de la vida.

Drama je postavljena v gledališče, v katerem igrajo Sen kresne noči Williama Shakespeara, spremlja pa tudi dogajanje na ulici pred gledališčem. Tako nov naslov kot teme, ki so v novem delu obravnavane, po pisanju The Guardiana spominjajo na deli priznanega španskega dramatika Calderona Življenje je sen in Veliki oder sveta.

Conejero je povedal, da bi nedokončano dramo lahko razumeli kot zaključek Lorcovega nadrealističnega cikla, ki vključuje deli Občinstvo ter Ko mine pet let. V začetku drame brez naslova je vloga gledališča soočena s socialno nujo, hkrati pa govori tudi o pomembni vlogi literature in poezije v razdejanem svetu, je pojasnil.

Za The Guardian je povedal, da ga je misel, da dokonča delo, preganjala že nekaj let, politične razmere v času vsesplošne krize in vzpona fanatizma pa so ga še dodatno spodbudile, da ga je sklenil dokončati. Čeprav se besedi "dokončati" sam raje izogiba. Meni namreč, da je ob pisanju vzpostavil dialog z Lorcovim načinom izraza, ki se mu je trudil zvesto slediti. Dodal je, da je v bistvu ustvaril novo delo, v srcu katerega je Lorcova komedija brez naslova. Prvega dejanja se sam ni niti dotaknil.

Drama El sueno de la vida bo izšla prihodnje leto, krstno uprizoritev pa bo dočakala v letu 2018.