Svet 30.12.2016 5:00

Na Madžarskem ob 500. obletnici reformacije 400 dogodkov

Budimpešta, 30. decembra - Madžarska bo 500. obletnico reformacije proslavila s 400 dogodki, ki jih bo 6. januarja uvedel umetniški performans v budimpeški palači umetnosti. Ta bo 25. aprila gostila tudi rock različico slovitega oratorija Georga Friedricha Händla Mesija. V madžarskem narodnem muzeju pa bodo odprli razstavo o pomenu reformacije za Madžarsko in Evropo.

Obenem bodo v nemškem Wittenbergu, ki je rojstni kraj reformacije, med 24. in 27. avgustom gostili Madžarske dneve, v sklopu katerih bodo pripravili posebno tematsko konferenco, razstavo in koncert, piše madžarska tiskovna agencija MTI.

Med večjimi dogodki na Madžarskem velja omeniti še spominsko parlamentarno sejo v oktobru ter skupno srečanje predstavnikov Luteratske oz. Evangeličanske cerkve in drugih reformiranih Cerkva, ki bo prav tako oktobra. Osrednji dogodek pa bo veliki festival v budimpeški športni areni, na katerem 31. oktobra pričakujejo 13.000 ljudi.

Reformacija se je na Madžarskem v primerjavi z drugimi evropskimi državami širila precej hitro. Zasluge za to ima predvsem okoli 1000 študentov s Panonske nižine, ki so študirali na univerzi v Wittenbergu, kjer so bili v neposrednem kontaktu z Martinom Lutrom in reformatorjem Philippom Melanchthonom, še piše MTI.