Svet 30.12.2016 6:00

Legendarna pevka Patti Smith praznuje 70 let

Chicago, 30. decembra - Ameriška pevka Patti Smith danes praznuje 70 let. Legendarne glasbenice se že od izida prvenca Horses leta 1975, ki je zamajal glasbeno sceno, drži vzdevek mama, botra, babica punka. Patti Smith vse to zabava, saj je človek, ki ne mara predalčkanja. Lani je s skladbami iz omenjenega albuma navdušila občinstvo v ljubljanskih Križankah.

Ljubljana. Glasbenica, pesnica in vizualna umetnica Patti Smith. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenica, pesnica in vizualna umetnica Patti Smith.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Patti Smith se je rodila v Chicagu v ameriški zvezni državi Illinois. Mladost je preživela v New Jerseyu, od leta 1967 je bivala v New Yorku, leta 1969 v Parizu. Leta 1971 je s kitaristom Lennyjem Kayem in pianistom Richardom Sohlom v New Yorku predstavila svoje pesmi.

Leta 1975 je ustanovila skupino The Patti Smith Group in posnela album Horses. Po albumih Easter (1978) in Wave (1979) je skoraj za deset let prekinila kariero ter se posvetila vzgoji otrok in pisanju.

Leta 1988 je predstavila album Dream Of Life, v 90. letih minulega stoletja pa je pisala predvsem filmsko glasbo in kratko prozo. Leta 1996 je posnela album balad Gone Again, naslednje leto pa rock album Pece And Noise; oba pričata o njenem razvoju v poglobljeno in angažirano interpretinjo. Leta 2012 je izšel njen zadnji album Banga, ki je nastal tudi pod vplivom romana Bulgakova Mojster in Margareta.

V Ljubljani je nastopila leta 2001 in nato ponovno lani, ko je v sklopu evropske turneje predstavljala legendarni album Horses.

Patti Smith zase pravi, da ni pevka, bolj pesnica, tudi fotografinja, slikarka in pisateljica, ki je leta 2010 za knjigo Pač mulca prejela ameriško državno nagrado za književnost. V njej opisuje obdobje, ki sta ga z ameriškim fotografom Robertom Mapplethorpom preživela v 70. letih v New Yorku. To je bil zanju in številne druge umetnike, ki so naselili znameniti hotel Chelsea, formativen čas.

Glasbenica se ves čas odziva na globalne probleme. Vedno poudarja, da jo mrtva čebela skrbi veliko bolj kot terorizem. Zadnja leta opozarja na ekološko katastrofo vsaj tako goreče, kot je v času vladanja Georgea W. Busha na vse njegove poteze, ki so bile po njenih besedah en sam velik propad. Patti Smith je bila in ostaja vedno na strani svobode.