Svet 1.1.2017 5:00

V dunajski Albertini poleti retrospektiva Marie Lassnig

Dunaj, 1. januarja - V muzeju Albertina bodo maja odprli retrospektivno razstavo leta 2014 preminule slikarke Marie Lassnig. Delo ene najvidnejših sodobnih avstrijskih slikark je odmevalo tudi v mednarodnem prostoru. Umetnica, ki je svojo kariero izoblikovala v sedmih desetletjih, je leta 2013 na beneškem umetnostnem bienalu prejela zlatega leva za življenjsko delo.

Po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA bo postavitev združila doslej nepoznana umetničina dela, ki se bodo na razstavi izkazala kot ključna ter širši javnosti že poznana dela.

Maria Lassnig se je rodila leta 1919 v kraju Kappel am Krappfeld na avstrijskem Koroškem. Leta 1941 je začela na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti študirati v razredu Wilhelma Dachauerja, vendar je morala študij leta 1943 prekiniti, saj so bile njene slike označene kot izrojene. Umetnica je zato študij končala pri Ferdinandu Andriju in Herbertu Boecklu. Prvo samostojno razstavo je leta 1948 pripravila v Celovcu.

Leta 1951 se je Maria Lassnig preselila na Dunaj. Tu se je vključila v krog Otta Mauerja, duhovnika, ki se je zanimal za umetnost in ki je ob katedrali sv. Štefana ustanovil umetniško galerijo. Leta 1968 se je preselila v New York, kjer se je poleg slikarstva začela posvečati animiranemu filmu. Leta 1980 se je vrnila na Dunaj in kot prva slikarka na nemškem govornem področju začela poučevati na Visoki šoli za uporabno umetnost.

Istega leta je s svojim delom sodelovala na bienalu v Benetkah, v letih 1982 in 1997 pa sta sledili povabili na documento v Kasslu. S svojim avtobiografskim animiranim filmom Kantate je leta 1993 na Berlinalu zastopala Avstrijo. Kot prva slikarka je leta 1988 prejela veliko avstrijsko državno nagrado.