Slovenija 30.12.2016 16:52

Novoletnega koncerta Slovenske filharmonije ne bo, orkester nadaljuje stavko

Ljubljana, 30. decembra - Novoletnega koncerta Slovenske filharmonije (SF) v Cankarjevem domu ne bo. Kot je sporočil stavkovni odbor SF, je direktor SF Damjan Damjanovič zavrnil kompromis, po katerem bi orkester koncert odigral pod taktirko Uroša Lajovica, pod pogojem, da se prekine sodelovanje z Lajovicem. Orkester se je zato soglasno odločil za nadaljevanje stavke.

Ljubljana, Slovenska filharmonija. Stavka zaposlenih v orkestru Slovenske filharmonije. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska filharmonija.
Stavka zaposlenih v orkestru Slovenske filharmonije.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Iz Cankarjevega doma so sporočili, da je novoletni koncert, napovedan za 1. januar v Gallusovi dvorani, odpovedan. Kot piše v sporočilu za javnost, ki sta ga podpisala generalna direktorica Uršula Cetinski in Damjanovič, se zahvaljujejo za zaupanje približno 800 obiskovalcem tako iz Slovenije kot iz tujine, ki so se odločili za nakup vstopnic za koncert. Vračilo denarja za že kupljene vstopnice bo v informacijskem središču CD potekalo od 9. do 31. januarja.

Pooblaščenec stavkovnega odbora stavkajočih v SF Dino Bauk je v četrtek Damjanoviču in predsedniku sveta zavoda Otmarju Zornu posredoval kompromisni predlog, ki bi omogočil začasno prekinitev stavke in izvedbo novoletnega koncerta. Orkester SF je predlagal, da Damjanovič pred izvedbo novoletnega koncerta z maestrom Lajovicem podpiše sporazum o prekinitvi sodelovanja, nato se novoletni koncert, napovedan za 1. januar v Cankarjevem domu, pod njegovo taktirko izvede.

K pravici do sodelovanja orkestra pri izbiri šefa dirigenta pa se v ločenem sporazumu zaveže minister za kulturo. Kot so stavkajoči v SF zapisali v sporočilu za javnost, je minister za kulturo Tone Peršak na sestanku s stavkovnim odborom pred štirinajstimi dnevi pripravljenost spremeniti akt o ustanovitvi Slovenske filharmonije že napovedal in jo v četrtkovem neformalnem pogovoru s tajnikom Sviz Branimirjem Štrukljem ponovno potrdil. Na četrtkovem srečanju z novinarji je minister tudi povedal, da so dali orkestru zagotovilo, da bodo vladi predlagali spremembo ustanovitvenega akta SF.

Pooblaščenec stavkajočih je v ponudbi Damjanoviču predlagal, da se danes do 12. ure podpiše sporazum o začasni prekinitvi stavke, vendar pa se je direktor na kompromis odzval v zadnjem trenutku z zavrnitvijo le-tega.

Kot so stavkajoči v Slovenski filharmoniji zapisali v sporočilu za javnost, Damjanovič z neodgovornim ravnanjem, nepripravljenostjo reševati spor, kljub pripravljenosti orkestra, da se najde rešitev, ki bi bila v zadovoljstvo obiskovalcev in poslušalcev novoletnega koncerta, prevzema velik del odgovornosti, saj se bo na tak način spor v prihodnjih dneh in tednih le še poglobil.

Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je za STA še povedala, da jim je Damjanovič v pismu zapisal, da ni pripravljen na parcialno reševanje stavkovnih zahtev in da na kompromis pristane le v primeru, če orkestraši odstopijo od vseh ostalih stavkovnih zahtev. Na vprašanje, katerim njihovim zahtevam bi ugodil, je pojasnila, da le temu, kar jim je zapisal že v pismu. To je, da je pripravljen ažurno reševati problematiko glede napredovanj zaposlenih in da je pripravljen sestaviti dokument, da bodo lahko sodelovali pri izbiri dirigenta.

O prekinitvi pogodbe o sodelovanju z Lajovicem po njenih besedah "ni bilo več nobenega govora in glede na to, da je bila to naša minimalna zahteva za izvedbo novoletnega koncerta, novoletnega koncerta ne bo".

Damjanovič je v odzivu za STA na nadaljevanje stavke orkestra navedbo stavkajočih, da ni pristal na minimalne pogoje, označil za "aferaško zavajujočo informacijo" in dodal, da tudi stavkajoči v svojih stavkovnih zahtevah niso odstopili niti milimetra, "temveč nadaljujejo s stavko, ki je že od vsega začetka nezakonita". Dodal je, da stavka le orkester, zbor ne.

Kot je zapisal, gre za stavko zaradi želja posameznikov iz orkestra in njihovih osebnih interesov. "Zahtevajo zamenjavo vodstva SF, članov sveta zavoda ter spoštovanega dirigenta maestra Uroša Lajovica, prav tako želijo imeti vpliv pri vodenju javnega zavoda pri izbiri direktorja ter šefa dirigenta. Upal sem, da bodo glasbeniki razumeli, da takšnih odločitev ni mogoče nemudoma sprejeti, kot tudi ni mogoče nenadoma sprejeti dokumentov, na podlagi katerih bo lahko orkester v prihodnje izbiral šefa dirigenta. Povsem enako velja v primeru zahtev po razrešitvi mene kot direktorja," je zapisal in dodal: "Kako bomo denimo ravnali, ko bo orkester znova nezadovoljen z naslednjim dirigentom, če jim praktično še nihče do sedaj ni ustrezal na položaju šefa dirigenta."

Stvari se po njegovih besedah ne da urejati na tako enostaven način. "Gre za pravne in drugačne zaplete, povezane z našo zakonodajo, ne moje osebne poglede ali mnenja," je zapisal in dodal, da je treba vedeti, da njegova naloga kot direktorja zavoda ali podjetja ne more biti priljubljenost, pač pa "spoštovanje zakonodaje ter omogočanje zaposlenim, da prejmejo vsaj tisto, kar jim pripada".